In een karakteristieke boerderij nabij Veenendaal vond het tweede NRG-Office supply chain managers event plaats. Een interactieve avond, waarbij we met vakgenoten uit het hele land in gesprek gingen over de veranderende arbeidsmarkt. Een onderwerp waar iedere organisatie mee te maken heeft en of krijgt. Want hoe trek je nieuwe collega’s aan? En hoe behoud je huidig talent?
We haalden de verhalen op bij onze gasten, bespraken ze en verdiepten ons in trends en ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt. Vanzelfsprekend met een focus op supply chain. In dit artikel nemen we je mee in de bevindingen van deze avond.
VUCA-model
Bevlogen door de waan van de dag, schuiven verbeterprojecten vaak naar de achtergrond. Iets wat ons de laatste jaren steeds vaker overviel. De link naar gebeurtenissen als Covid-19 en de blokkade van het Suez kanaal, spreken hierbij tot de verbeelding. Zeker wanneer je kijkt naar productie- en logistieke stromen. Door de focus op de operatie, vermindert het oog op speerpunten als bijvoorbeeld Talentmanagement. En laat nou juist daar de lol voor nieuwe en huidige collega’s zitten.
Een manier om dit fenomeen te duiden, biedt het VUCA-model. Tijdens de presentatie van Falko Vieth doken we kort in de achtergrond van dit model. Het gaat uit van de snel veranderende wereld waarin we ons (op dit moment) begeven. En die zich kenmerkt door een hoge mate van onzekerheid en complexiteit. Hetgeen waardoor het steeds moeilijker wordt om oorzaak en gevolg in te schatten op de lange termijn. De meest impactvolle learning die we hieruit opmaakten? Het belang van een goed aanpassingsvermogen.



Veranderende arbeidsmarkt
Een tweede thema tijdens het supply chain event was de hevig veranderende arbeidsmarkt. Met name het tekort aan personeel. Iets waar iedere branche mee te stellen heeft. In deze presentatie somden we een drietal trends/ontwikkelingen op.
Aandraagcadeaus en blijf bonussen
Rijen op Schiphol en lange levertijden, het tekort aan (kwalitatief) goede professionals zie je overal. Om toch aan mensen te komen, verzinnen bedrijven de meest creatieve oplossingen. Van volledig verzorgde vakanties tot een plekje op de eerste commerciële vlucht naar de maan. Dit alles voor het aandragen van nieuwe medewerkers. Ook keren steeds meer bedrijven de zogenoemde ‘blijfbonussen’ uit. Wanneer medewerkers langer dan een X aantal maanden in dienst blijven, krijgen zij als beloning een cadeau of geldbedrag.
Flexibilisering van de arbeidsmarkt
Naast het uitkeren van bonussen, zien we een andere trend in de markt ontstaan: de toename van flexibele krachten. Beter bekend als zzp’ers. Om de dagelijkse gang van zaken draaiende te houden, bieden tijdelijke krachten een uitkomst. Op de lange termijn wil je een relatie opbouwen, waarin iemand steeds meer wegwijs raakt in het bedrijf. En zijn of haar kennis verbreedt, die ze vervolgens weer in kunnen zetten voor het bedrijf. Voor de korte termijn blijft een tijdelijke kracht een oplossing. Belangrijk is én blijft, ook bij deze trend, dat we ons richten op het invullen van vaste functies.
Wisselen van baan anno ’22
De banen liggen voor het oprapen. Tegenover iedere 100 werkzoekenden vind je 133 openstaande vacatures. Dit jaar (2022) lijkt dan ook hét jaar om over te stappen van baan. Toch blijkt die overweging niet zo gemakkelijk als gedacht. Voor veel mensen is hun hele (gezins)leven georganiseerd rondom werk. Een verandering daarin betekent een flinke aanpassing in iemands leven én manier waarop dit is gestructureerd. In de data van LinkedIn zien we (nog steeds) dat de gemiddelde tijd – waarin iemand de eerste tekenen vertoont van twijfel tot de daadwerkelijke overstap – zo’n 6 maanden is.



Kansen op de arbeidsmarkt
De conclusie op de vraag waar nu de kansen liggen voor werkgevers op de arbeidsmarkt? Onze Recruitmentspecialist Petra de Rooij vat het samen in een metafoor. “Zet de voordeur open voor nieuw en onverwacht talent. Kijk daarin verder dan enkel afgestudeerde hbo’ers en kijk eens naar mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Wellicht hebben zij iets meer tijd nodig, maar kunnen zij toch een aanwinst zijn. Laat tegelijkertijd ook de spreekwoordelijke achterdeur dicht. Zorg dat jouw teamleden zich kunnen ontwikkelen en bij je blijven. Beloon loyaliteit. Willen ze alsnog ergens anders kijken? Geef ze een sleutel mee. Zo krijgen ze de kans, wanneer het tegenvalt, om terug te komen.”
Aftermovie
De avond alsnog ‘bijwonen’? Beleef het event met ons mee in deze video.