Welke Supply Chain functies zijn er?

Onder supply chain binnen de voedsel- en maakindustrie verstaan we het hele proces van boer tot vork. Van het vervaardigen en inkopen van grondstoffen tot de productie, verpakking en distributie ervan. Allemaal schakels die ervoor zorgen dat het gereed product komt op het eindstation: bij de consument. Die keten bestaat uit veel schakels en daarvoor heb je – vanzelfsprekend – ook veel specialisten nodig die dit proces organiseren. Dat resulteert in een breed scala van Supply Chain functies.

Welke Supply Chain Functies Zijn Er

Meest voorkomende functies in Supply Chain

Om alle stappen binnen het (productie)proces op elkaar af te stemmen, heb je mensen nodig. Mensen die zorgen voor tijdige aanleveringen, overzicht bewaren en vooruit kijken. Dat volledige proces bestaat uit veel stappen en schakels. Vanuit Supply Chain verdiepen we ons in een aantal functies. Om je een goed beeld te geven van deze banen kijken we naar de werkzaamheden en zaken zoals opleiding, salaris en doorgroeimogelijkheden.

Interim Supply Chain Specialist

Customer Service Medewerker

Materiaalplanner

Als Materiaalplanner ga je aan de slag met één of meerdere productielijnen, waarbij je altijd een duidelijke rol vervult richting het eindproduct. Van een grondstofplanning tot de inkoop van bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen.

Productieplanner

Op dagelijkse basis werkt een Productieplanner aan, jawel, de productieplanning. Diegene stippelt een logisch en efficiënt plan uit, waarin hij of zij iedere lijn meeneemt. Welke onderdelen nog meer in deze functie terugkomen? Dat en meer vertellen we je hier.

Supply Chain Coördinator

Of het nou om materialen, producten, distributie of personeel gaat. Om het overzicht te bewaren, zetten bedrijven een Supply Chain Coördinator in. Ontdek in welke facetten deze functie uiteenvalt en welke doorgroeimogelijkheden erbij horen.

Inkoper (Junior, Medior & Senior)

Een inkoper zorgt ervoor dat de juiste producten op het juiste moment binnenkomen. De rol van Inkoper kun je zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau vervullen. Lees meer over welke taken, carrièrekansen en salarisstappen horen binnen de functiegroep van Inkopers.

Demand Planner

De rol van Demand planner komt terug in de breedte van het Supply Chain vak. Als Demand Planner houd je je bezig met het voorspellen van de vraag vanuit de markt. Welk carrièrepad er bij deze functie hoort? En alle bijkomstigheden? Dat vertellen we je hier.

Supply Chain Planner

Een Supply Chain Planner plant de hele keten, van materialen tot productie tot logistiek. Van alle plannersrollen is dit de breedst georiënteerde van het hele stel. Lees verder wat de rol inhoudt, welke salarisschaal en werkervaring erbij hoort.

Supply Chain Manager

Een Supply Chain Manager stuurt de afdeling supply chain aan. Naast het aansturen en begeleiden van het team is de manager vaak ook verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van een bepaalde strategie.

Supply Chain Engineer

De technische kant van fabrieksprocessen bedenkt en optimaliseert de Supply Chain Engineer. Deze specialist houdt zich bezig met de route die een product aflegt in een fabriek. Welke weg je bewandelt om die rol te vervullen? Dat en meer leggen we uit.

Verhalen in de praktijk

Solliciteren kost veel tijd. Je weet wat je hebt bij je huidige werkgever, maar om iets te vinden wat goed voelt en bij je past? Dat is een zoektocht. In deze reeks vertellen professionals die een nieuwe baan vonden, hoe ze dat deden.

 

Ontdek supply chain

Duik jij met ons in de supply chain praktijk? In ons digitale, interactieve vakblad syNRG spreken we met professionals in het veld. Waar we met de een spreken over de carrièrekansen, duiken we met de ander de diepte in.