Heeft de zaadveredeling potentie in de markt? Dan komen wij in het spel!

Een uitgestrekte groene grasmat. Waar de één een succesvol ontkiemd veld vol zaadjes ziet, rent de ander enthousiast met een voetbal richting het goal. Met een passie voor het balspel associeert Supply Chain Specialist Twan Voorn ogenschijnlijk die tweede optie. Hoewel zijn talent (volgens hemzelf) meer bij de derde helft ligt. Tussen de mensen is hij op z’n best. 

job.Title

Spelers met elkaar verbinden, een team vormen en plezier maken. Kwaliteiten die terugkomen in zijn werk bij een veredelaar van groentezaden, waar gewassen ontkiemen binnen groeiende teams. Waarom zijn functie zo uniek is? En voor welke uitdagingen hij staat? Daarin neemt hij je mee in dit artikel.

Toen ik voor het eerst binnenkwam in onze processingafdeling bij Enza Zaden, keek ik mijn ogen uit. Wat een gigantische machines! En allemaal hebben ze een specifieke taak. Als Supply Chain Specialist houd ik me, samen met mijn collega’s, bezig met de end-to-end supply chain van deze gewassen. Dit omvat de complete keten van binnenkomende grondstoffen, tot het gebruik van de zaden door onze klanten. Binnen onze groep werken we verdeeld in Seeds Supply Teams. Zelf hoor ik bij team Brassica, waar wij ons specifiek richten op bloemkool- en koolrabizaden.

Niet over één nacht ijs

De ontwikkeling en verkoop van zaden gaat niet over één nacht ijs. In mijn portfolio bedraagt de gemiddelde lead time anderhalf jaar. Van het wereldwijd plannen van nieuwe producties tot de eindlevering aan klanten. Wat voor supply chain inhoudt dat je heel ver vooruitkijkt. Om een goede productieplanning te maken, ben je gebonden aan een forecast die je idealiter minstens drie jaar – en het liefste vier jaar – vooruit opstelt.

In mijn vorige opdracht werkte ik voor een producent van babypoeders. Dat is fabriekswerk. Heb je een keer een spoedbestelling? Dan kun je dat vaak binnen enkele weken realiseren, in de zadenbranche praat je over jaren. Daar zit een grote uitdaging in. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een flinke onderneming is. Daarom neem ik je eerst mee in een stukje van ons proces.

Zonder levering, geen productie

Onze collega’s op de Research & Development afdeling zorgen voor sterke genetica van onze groenterassen. Zij ontwikkelen nieuwe of juiste verbeterde groentezaden. Wanneer een soort na uitvoerig testen en ontwikkelen potentie heeft, komen wij in het spel. Onder ‘wij’ vallen in dit geval mijn collega’s en ik binnen het Seeds Supply Team. Het beheer en verzorgen van de voorraad van halffabricaten/ouderlijnen ligt in handen van mijn collega’s op de afdeling productie. Die voorraad zaden noemen we ook wel de Stock Seed. De commerciële voorraad (ons eindproduct) wordt binnen supply chain beheerd.

Seeds supply team(work)

In dit team buigen we ons over onder andere de (groente)markt, onze afzetverwachting en de planning. Zo weet onze Portfolio Manager alles van bijvoorbeeld de bloemkolenmarkt, ontwikkeling ervan wereldwijd en onze afzetmarkten. Daarnaast houdt Sales nauwlettend onze forecast in de gaten en zorg ik als Supply Chain Specialist dat de voorraad er netjes bijligt. Niet teveel en niet te weinig.

Heeft de zaadveredeling potentie in de markt? Dan komen wij in het spel! (3)

Klaarmaken voor verzending

Wanneer de zaden bij ons binnenkomen, signaleren onze jongens op de vloer hoe de levering ervoor staat. Zijn de zaden vies? Of juist nog iets te nat? Dan schonen en of drogen we ze. Vervolgens onderzoeken we of de levering vrij van ziektes is. Soms doen we dat zelf en soms besteden we dat uit. Dat hangt af van de ziektetoets en beschikbare capaciteit op dat moment. Daarnaast plannen we de verschillende interne- en of externe veredelingsprocessen op de zaadpartijen. Dit draagt bij aan het realiseren van een zo goed mogelijk eindproduct. Tot slot versturen we de juiste hoeveelheden en soorten naar tuinders wereldwijd.

Hiervoor werkte ik voor een producent van babypoeders, dat is fabriekswerk. Als iets met spoed gemaakt moest worden, kon dat vaak in weken. In de zadenbranche praat je over jaren, daar zit een grote uitdaging in.

Een strakke planning, dat is de kunst

Als Supply Chain Specialist richt ik me specifiek op het plannen van wat er binnenkomt en het beheer van onze voorraden. Van inkomende leveringen tot verzending naar onze klanten. Aangezien we wereldwijd onze zaden verkopen, betekent dit ook dat we gebonden zijn aan verschillende eisen en voorwaarden. Daardoor heeft ieder gewas zijn eigen route van schoonmaken tot onderzoek, naar ziektes en van veredelingsprocessen tot kiempercentages. Zo voorzien we ieder land of specifieke afzetmarkt van de juiste hoeveelheden van de gevraagde kwaliteit en soort. Vanuit supply chain is het aan ons de taak om de keten in te richten, te zorgen voor een soepel verloop en daarmee het overkoepelende proces te overzien.

Heeft de zaadveredeling potentie in de markt? Dan komen wij in het spel! (5)

Structuur als prioriteit

Binnen het Supply Chain team van Enza is plannen mijn hoofdtaak. Als Supply Chain Specialist is het daarom heel belangrijk om nauwkeurig te werken. Kan je dat niet? Dan zit je bij Supply Chain niet op de goede plek. Dit komt doordat wanneer jij een fout maakt, dat mogelijk grote gevolgen heeft voor de rest van de keten. En soms zelfs voor daarop volgende producties. Toch is het een goede leerschool wanneer het gebeurt. Van iedere fout leer je en in supply chain zie je het gevolg heel duidelijk terug. Je staat (vaak letterlijk) even stil bij wat er is gebeurd. Het is dan aan jou om rustig te blijven. Met rationeel nadenken kom je meestal tot een goede oplossing.

Een goede structuur helpt je ook in het schakelen met andere afdelingen en externe partijen. Je bent afhankelijk van anderen om een bepaalde taak of onderzoek te verrichten. Daar zit altijd een kans op menselijke fouten. Door gestructureerd te werken, houd je het overzicht.

Aan ons Supply Chain team is het de taak om de keten zo in te richten, dat het altijd goed loopt. Met verschillende soorten gewassen die ieder een eigen route bewandelen, betekent dat flink wat puzzelen. Een nauwkeurige en gestructureerde planning maken: dat is de kunst!

Niet alles in de hand

Eerder noemde ik het al: binnen de zadenbranche hebben we te maken met lange leadtimes. Wanneer er iets misgaat, betekent het dat je bijstelt. Alleen is dat nog niet zo gemakkelijk. Als een zaadproductie mislukt door bijvoorbeeld extreme hagelbuien, loop je het risico op voorraadtekorten. Een van de weinige dingen die je kunt doen, is wachten tot de volgende levering binnenkomt. Die afhankelijkheid van externe invloeden, maar ook van mensen en organisaties, daar moet je mee leren omgaan.

Teamwork bij tegenslag

Heb je onverwacht een tegenvallende productie? Of stijgt de marktvraag tot ongekende hoogtes? Dan moeten we keuzes maken. En die lossen we vanuit supply chain niet alleen op. Wanneer zoiets voorkomt, gaan we om tafel met onze Portfolio Manager en Sales vertegenwoordiger. Samen kijken we hoe we de huidige voorraad zo eerlijk en gunstig mogelijk verdelen. Vaak maak je hierbij gebruik van de veiligheidsvoorraad, dit noemen we onze Safety Stock. Om ervoor te zorgen dat die voorraad er netjes bijligt, zeker over een langere tijd, voer je tussentijdse toetsen uit. Ook dit neem je weer mee in je planning, zodat je de druk op capaciteit verdeeld.

Over Enza Zaden

Enza Zaden is een groenteveredelingsbedrijf. Dat betekent dat we groenterassen ontwikkelen voor meer dan 30 internationale- en lokale gewassen. De zaden ervan produceren en verkopen we over de hele wereld. Het totale assortiment bevat zo’n 1.200 groenterassen. Van paprika, tomaat, komkommer en sla tot bittergourd en bird’s eyes chillies. Om dat realiseren investeren we fors in innovatie. Met als resultaat dat het bedrijf jaarlijks 100 nieuwe groenterassen op de wereldmarkt introduceert.

Durf vragen te stellen over wat je ziet en verdiep je daarin. Zo ontdek je wat je wilt en kijk je vanuit daar wat het beste bij je past.

Verdiep, probeer & ontdek

Rol je net uit de schoolbanken en start je jouw loopbaan in supply chain? Houd je ogen wagenwijd open en durf te vragen. Het supply chain vak heeft veel facetten en daardoor ben je nog lang niet uitgeleerd. Als interim professional vind ik het heel interessant om diverse bedrijven en verschillende ketens te zien. Zelf startte ik op een Customers Service afdeling. Mega interessant! Hier zie je het laatste stukje van de operatie en leer je wat eraan vooraf gaat. Op dit moment verdiep ik me in de supply chain. Hierna kan ik kijken naar bijvoorbeeld Demand Planning, waarbij je je vizier op de markt richt en analyseert wat daar gebeurt. Vervolgens stem je daar weer je (jaar)plan op af.

Spieken achter de coulisse: hoe bevalt werken bij Enza Zaden?

Top, het is heel fijn om met een team te werken, waarmee je goed kan levelen. Ondanks het feit dat ik gedurende mijn hele Enza Zaden periode voornamelijk vanuit huis werkte. Dit komt doordat ik werk in een jong en ambitieus team. We werken allemaal ergens naartoe en dat zie je overal in terug.

Door mijn werk bij Enza leer(de) ik veel over wat het werken in supply chain inhoudt. Het is de kunst om alle ballen hoog te houden, want in feite ben je in deze functie de ‘spin in het web’. De zadenbranche is heel specifiek, waarin je voor uitdagingen die je ergens anders niet snel tegenkomt. En precies dat maakt het juist zo tof!