NRG X Vuelta: welke parallellen bestaan er tussen de wieler(top)sport en supply chain?

job.Title

Op de vraag ‘welke les neem je iedere keer weer mee na afloop van zo’n groot event?’ vulden de tafelgasten elkaar instemmend aan. De organisatie van veel grote sportevenementen – van de Tour de France, Vuelta en andere wielerrondes – lijken in de basis op elkaar. Wat steeds verandert is het speelveld waar je in zit: de omgeving, het parcours, de mensen en onverwachte omstandigheden zijn steeds nieuw. Iets wat mij bijbleef ter vergelijking voor het werk als interimmer.

Je kunt als professional ‘het spel’ van de supply chain leren begrijpen. Dat betekent dat jíj je werk (steeds beter) in de vingers hebt. Wat echter nooit hetzelfde is? De omgeving waarin je terecht komt. Door vergelijkbare rollen in verschillende omgevingen uit te voeren, krijg je dat ‘spel’ steeds beter onder de knie. Of je nu bij een klein bedrijf of multinational zit, of dat je binnenkomt bij een systeemimplementatie of fusie. Je leert het ‘spel’ door het te zien, om je heen te kijken en uit te voeren. En al die ervaringen? Die neem je bij een volgende opdracht weer mee. Zo ga je van meewerken naar adviseren en soms zelfs leidinggeven.

Iedere schakel draagt bij aan succes

Een wielerpeloton bestaat uit zo’n zes renners. Je kent ze wel, de mensen op de fiets die voorbij razen in ongekende snelheden. En waarvan je met het blote oog niet ziet wie welke functie vervult. Althans, voor een leek. Toch heeft iedere renner binnen zo’n peloton een cruciale rol. Van waterdrager tot klimmer, samen komt de groep als team – al flitsend, razend en het liefste met de handen in de lucht – over de finish. Daarmee hebben we ook direct de eerste vergelijking te pakken.

Juiste combinatie

Binnen een supply chain is iedere schakel onmisbaar. We kennen dan niet de termen waterdrager of klimmer, maar een team floreert wel bij de juiste combinatie van specialisten en generalisten. Van de zogenoemde ‘handjes aan de lijn’ tot de ervaren krachten die nadenken over opschaling van volledige productcategorieën. Iedereen speelt zijn rol binnen die keten en zorgt ervoor dat jij en ik ons pakje boter of zak gemengde sla uit de schappen kunnen pakken.

Het publiek van de Vuelta zag een spectaculaire wielerronde voorbij racen. Wat ze niet zagen? De twee tot drie jaar voorbereiding die daaraan vooraf gaat. Voor de producten die in het supermarktschap liggen geldt hetzelfde. Men heeft geen idee van de voorbereidingen.
NRG X Vuelta Welke Parallellen Bestaan Er Tussen De Wieler(Top)Sport En Supply Chain 3
NRG X Vuelta Welke Parallellen Bestaan Er Tussen De Wieler(Top)Sport En Supply Chain 2

Alles begint bij de voorbereiding

De 80/20 regel is menig van ons bekend. Een goede voorbereiding hoort bij die 80% en die zit (deels) in de cijfers die je communiceert richting de projectleider. Of je nu als Demand Planner werkt of binnen de evenementenbranche. Het onderdeel wat zorgt voor de fysieke realisatie van een product geeft het geld uit. Daarmee bepaal je of je binnen budget blijft ja of nee. En laat dat nu net de supply chain in de voedsel- en maakindustrie en het team TVM (techniek, veiligheid en mobiliteit) binnen een event als de Vuelta zijn.

Sales maakt de belofte, de operatie maakt het waar

De opbouw van zo’n budget komt tot stand door de cijfers die je vanuit de supply chain aanlevert. Denk aan de opbouw tot COGS (Cost of Goods Sold), het bottom up in kaart brengen wat ieder onderdeel kost en een kostenoverzicht maken van de MOQ (Minimum Order Quantity). Deze cijfers bieden de basis voor een business case. Daarnaast geeft het richting: actual operationals spend versus controller budgets. Wijken we teveel af van het budget? Dan kiezen we voor terugtrekken of investeren op basis van de cijfers die je ziet en het budget wat je opstelde.

Iets wat veel van ons zich niet direct realiseren: het gemiddelde portfolio van zo’n twee à drie productielijnen loopt zomaar op tot 1 miljoen euro retailwaarde per dag. Dat laat je op een werkdag zomaar door je handen gaan!

Flinke verantwoordelijkheid

Iets wat veel van ons Supply Chain Professionals zich niet direct realiseren: het gemiddelde portfolio van zo’n twee à drie productielijnen loopt zomaar op tot 1 miljoen euro retailwaarde per dag. Als productie of supply chain planner laat je dat dagelijks door je handen gaan. Je bent letterlijk onderdeel van de strategie. In het verhaal van Ron Looij (Hoofd TVM Vuelta 2022) kwam dit duidelijk naar voren. Hij maakt met zijn team de blauwdruk voor onder meer de wielerparcours en zorgt voor de realisatie hiervan.

Van fabrieksroute tot wielerparcours

In beide gevallen vraagt het om het maken van een planning. Waar rijdt welk peloton op welk moment? Of welke lijn laat je waar op welk moment draaien? Binnen een kort tijdsbestek moet je ervoor zorgen dat alles klopt. Daarin gebruik je de Operational Equipment Effectiveness (OEE) als graadmeter: van (fiets)bandenwissel in de wedstrijd tot omsteltijd in de fabriek. Dát is productieplanning.

Binnen een kort tijdsbestek moet je ervoor zorgen dat alles klopt. Van (fiets)bandenwissel in de wedstrijd tot omsteltijd in de fabriek. Dát is productieplanning.

Stakeholdermanagement

De organisatie van een event door verschillende gemeentes, provincies en steden: dat betekent schakelen met verschillende belanghebbenden. Daarvoor heb je overtuigingskracht nodig, want niet iedereen zal (misschien) direct in jouw idee of plan geloven. Dat geldt binnen de keten ook wanneer je wil opschalen, van één product naar miljoenen producten die de band afrollen. Een belangrijke doelgroep hierin? De (lokale) onderstroom.

Niet alleen de steun van het MT, een provincie of welke organiserende macht er ook betrokken is dien je mee te krijgen. Het gaat erom dat je de mensen die het ‘moeten doen’ meekrijgt. De zogenoemde onderstroom. Als de mensen in de dorpen, gemeenten of op de werkvloer in beweging komen, kun je pas verandering teweeg brengen.

Binnen de Vuelta zag je dit terug in kleine dorpen en gemeenten. Zij waren een stip in het volledige plan en tóch wisten ze buurtinitiatieven te organiseren. Zo wisten ze mensen mee te krijgen en te enthousiasmeren voor de etappe die in twee minuten door hun plaats heen fietste. In supply chain herken ik dit ook. Als iets even niet binnen een planning of proces past, doe je een rework. Vervelend, maar dat extra beetje werk levert goodwill op voor het totale proces of de organisatie. En precies daarmee kun je het verschil maken.

Beluister de podcast

Benieuwd welke parallellen tussen supply chain en de wieler(top)sport er nog meer zijn? Ontdek het in onze podcast! Je vindt ‘m op het Spotify kanaal van ons magazine: syNRG. Ons vakblad voor en door Supply Chain Professionals.

Ontdek alle ins- en outs over de organisatie achter de Vuelta. Onze tafelgasten nemen je mee in tal van voorbeelden en samen met onze eigen Supply Chain Specialist ontdek je ‘on the spot’ een aantal vergelijkingen met de dagelijkse supply chain praktijk.