1. Grip op weerstand binnen teams
Crisismanagement draait niet alleen om logistieke oplossingen. Het draait ook om hoe teams reageren op verandering. Grote verstoringen veroorzaken vaak weerstand. Hoe kan het ook anders, want niets is zo vervelend als het gevoel van machteloosheid. Vaak wordt weerstand als iets negatiefs gezien, toch kan het juist een positieve katalysator zijn. Het betekent namelijk ook dat mensen meer betrokken zijn. Hoe zet je een groep betrokken collega’s in actie? Door open te communiceren en samen te werken.
Bart van Mil: FCOJ
Neem bijvoorbeeld de situatie van onze interim collega Bart. Een tijd geleden vervulde hij een opdracht bij een bottelaar. Hij vervulde de rol van Coördinator FCOJ. In deze rol zorgde hij ervoor dat de producten optimaal beschikbaar waren terwijl hij tegelijkertijd voldeed aan de vraag vanuit de markt. Laat nou nét die markt een flinke uitdaging zijn.
Hij kreeg namelijk te maken met een wereldwijde schaarste aan Frozen Concentrate Orange Juice. Door de klimaatverandering hebben sinaasappelbomen een verstoord patroon. Ze hebben een specifieke balans van zon en regen nodig. Doordat dit verstoord was, werden de bomen ziek. Deze ziekte zorgde ervoor dat de opbrengsten daalden en de kwaliteit slechter werd. Bart moest samen met het team tot creatieve oplossingen komen.
Samen met zijn collega’s zocht hij naar creatieve oplossingen, zoals het mengen van zure en zoete batches en optimaliseren van recepturen. Door iedereen te betrekken bij de oplossing - zowel de teamleden als de klant - werd weerstand omgezet in innovatie.
We moesten prioriteiten stellen en samenwerken met kwaliteits- en salesafdelingen. Samen met de klant keken we naar verschillende mogelijkheden voor de recepturen.