5x waarom crisismanagement het verschil maakt

De afgelopen jaren kregen bedrijven wereldwijd te maken met een stortvloed aan crisissen. Of het nu ging om pandemieën, geopolitieke spanningen, extreme weersomstandigheden of handelsverstoringen zoals de Suezkanaal-blokkade. Eén ding is zeker: de impact op de supply chain was groot. Deze uitdagingen tonen aan hoe kwetsbaar én veerkrachtig toeleveringsketens zijn. Crisismanagement lost niet alleen problemen op, het creëert ook kansen! Waarom is dit zo belangrijk? We zetten vijf redenen op een rij, gebaseerd op praktijkvoorbeelden, onderzoek en inzichten uit het veld.

job.Title

1. Grip op weerstand binnen teams

Crisismanagement draait niet alleen om logistieke oplossingen. Het draait ook om hoe teams reageren op verandering. Grote verstoringen veroorzaken vaak weerstand. Hoe kan het ook anders, want niets is zo vervelend als het gevoel van machteloosheid. Vaak wordt weerstand als iets negatiefs gezien, toch kan het juist een positieve katalysator zijn. Het betekent namelijk ook dat mensen meer betrokken zijn. Hoe zet je een groep betrokken collega’s in actie? Door open te communiceren en samen te werken. 

 

Bart van Mil: FCOJ

Neem bijvoorbeeld de situatie van onze interim collega Bart. Een tijd geleden vervulde hij een opdracht bij een bottelaar. Hij vervulde de rol van Coördinator FCOJ. In deze rol zorgde hij ervoor dat de producten optimaal beschikbaar waren terwijl hij tegelijkertijd voldeed aan de vraag vanuit de markt. Laat nou nét die markt een flinke uitdaging zijn.

Hij kreeg namelijk te maken met een wereldwijde schaarste aan Frozen Concentrate Orange Juice. Door de klimaatverandering hebben sinaasappelbomen een verstoord patroon. Ze hebben een specifieke balans van zon en regen nodig. Doordat dit verstoord was, werden de bomen ziek. Deze ziekte zorgde ervoor dat de opbrengsten daalden en de kwaliteit slechter werd. Bart moest samen met het team tot creatieve oplossingen komen.

Samen met zijn collega’s zocht hij naar creatieve oplossingen, zoals het mengen van zure en zoete batches en optimaliseren van recepturen. Door iedereen te betrekken bij de oplossing - zowel de teamleden als de klant - werd weerstand omgezet in innovatie.

We moesten prioriteiten stellen en samenwerken met kwaliteits- en salesafdelingen. Samen met de klant keken we naar verschillende mogelijkheden voor de recepturen.
Twee Collega's Genieten Van Een Koffiepauze In Een Modern Kantoor.
Collega's Werken Samen In Een Modern En Licht Kantoor, Lachend Achter Een Computer.

2. Communicatie is de ruggengraat 

Bij een crisis willen zowel interne teams als externe klanten weten waar ze aan toe zijn. Hoe je daar het beste voor zorgt? Transparantie bieden! Dit deed onze interim collega Mark als Demand Planner bij een metaalbewerkingsbedrijf. Hier maakte hij de blokkade van het Suezkanaal mee. Klanten begrijpen het probleem eerder wanneer je eerlijk uitlegt dat je niks kunt leveren. Zolang je laat weten wat je eraan probeert te doen om het probleem op te lossen creëer je begrip. 

Mark Meijer: geblokkeerd Suezkanaal

Toen het vrachtschip ‘Ever Given’ in 2021 het Suezkanaal blokkeerde, konden essentiële metalen zoals aluminium niet worden geleverd. Ook was het leveren van nikkel een uitdaging, door de spanningen in Oekraïne. De organisatie waar Mark werkte moest snel schakelen en prioriteiten stellen. Ze informeerden klanten tijdig en zochten samen naar alternatieve oplossingen. Hoewel de situatie frustrerend was, versterkte de open communicatie het vertrouwen met klanten.

Door de blokkade liepen levertijden op van vier maanden naar zes maanden en onze productieplanning kwam volledig stil te liggen.

3. Verdelen van je kansen

Om te voorkomen dat een organisatie stil komt te liggen, zijn bedrijven aan het diversifiëren van leveranciers. Uit het recente Supply Chain-rapport van Reichelt Elektronik blijkt dat 90 procent van de bedrijven met meerdere leveranciers werkt om risico’s te beperken. Ook “onshoring” is populairder aan het worden. Dit betekent dat je als bedrijf meer samenwerkt met lokale leveranciers, het vermindert namelijk de afhankelijkheid van mondiale handelsroutes. 

Dit zagen we ook bij Mark, wiens bedrijf waar hij werkte zwaar afhankelijk was van één leverancier. De blokkade van het Suezkanaal benadrukte hoe kwetsbaar een keten wordt als je geen alternatieven hebt. Na én tijdens de crisis begon de organisatie waar hij werkte actief te zoeken naar meerdere leveranciers en routes.

4. Flexibiliteit maakt je veerkrachtig

Een crisis vraagt om aanpassingsvermogen. Waarin zie je dat terug? Bart pakte het FCOJ probleem aan recepturen goed te analyseren samen met de klant en te kijken naar mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. Zo deed het niet af aan de kwaliteit van het eindproduct. Hij werkte intensief samen met sales-en kwaliteitsafdelingen. Hierdoor wist hij samen met zijn team de impact van de schaarste te minimaliseren. Flexibiliteit in processen, voorraadbeheer en besluitvorming kan het verschil maken tussen stilstand en vooruitgang. 

5. Een goed begin is het halve werk

We leven in een tijd waarin crises elkaar versterken. Volgens het Future Risks Rapport zijn klimaatverandering, geopolitieke spanningen en cyberbeveiliging de grootste risico’s voor de komende jaren. Dat vraagt dus om een strategische en gecoördineerde aanpak voor supply chain in de toekomst. Voor veel bedrijven betekent dit:

1.       Risico’s spreiden.

2.      Investeren in opleidingen en trainingen zodat medewerkers voorbereid zijn op onverwachte situaties.

3.      Proactief plannen en noodscenario’s opstellen om snel te kunnen schakelen.

Wat leren we hiervan?

De ervaringen van Bart en Mark, gecombineerd met de trends uit het Reichelt-rapport, brengen vijf belangrijke inzichten naar voren:

  1. Weerstand biedt kansen als je medewerkers actief betrekt bij oplossingen.
  2. Communicatie is belangrijk voor het vertrouwen, zowel intern als extern.
  3. Diversificatie maakt je minder kwetsbaar voor verstoringen.
  4. Flexibiliteit zorgt voor veerkracht, zelfs in onvoorspelbare tijden.
  5. Een polycrisis vraagt om voorbereiding en strategisch denken.

Bij NRG-Office geloven we in de kracht van Supply Chain Specialisten die klaarstaan om uitdagingen aan te gaan en nieuwe kansen te creëren. Wil jij weten hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige supply chain!

 

Wat onze Supply Chain Specialisten nog meer in huis hebben? Je ziet het hier! 📽️