Van stress naar succes

Het hele jaar door scannen wij de maatschappij. Welke uitdagingen komen we in deze tijd tegen en waar liggen kansen? Als recruiter en detacheerder is het belangrijk om alle ins en outs over je doelgroep te kennen, omdat je hen wilt helpen. Wat ons is opgevallen? We leven in een rumoerige tijd waar thema’s als rechtvaardigheid ons flink raken. Onze doelgroep voelt de impact van deze tijd in hun portemonnee, op de werkvloer en zelfs in de digitale wereld. Dit jaar hebben we een trend gespot, genaamd ‘Equal Futures’ en in dit blog nemen we je graag mee in deze verschuiving. 

job.Title

Ingewikkelde puzzel

De wereld verandert sneller dan ooit. Dit brengt zelfs voor de doorgewinterde verandermanager de nodige uitdagingen met zich mee. Het is soms een flinke puzzel: hoe vind je balans in een wereld waarin studieschulden, stijgende woonlasten en het plannen van je financiële toekomst steeds meer aandacht vragen? De focus verschuift van arbeid naar kapitaal en hoewel dat wennen kan zijn, biedt het ook kansen om anders naar succes te kijken. Technologie bijvoorbeeld: dit geeft ons nieuwe mogelijkheden, maar roept ook vragen op over hoe we ermee omgaan.

Deze dynamiek kan voelen als een uitdagende rit op een hobbelige weg, waarin sociale ongelijkheid en een onzekere politieke situatie soms een scherpe bocht vormen. Maar weet je wat het mooie is? Juist in deze beweging schuilen ook kansen om te groeien, samen te werken en te bouwen aan een rechtvaardigere en sterkere toekomst. In dit blog verkennen we eerst de obstakels, maar nemen we je daarna mee in hoe deze uitdagingen juist de deur openen naar innovatie, verbinding en positieve verandering.

Vertekend beeld

Eerst zoomen we in op de keerzijde van de toch hoopvolle technologie. Je hebt vast weleens een middag gehad waarop je flink door social media scrolde en overladen werd met informatie waar je volledig in werd meegezogen. Het onderscheid tussen feiten en fictie vervaagt, want de kans is groot dat een deel van die informatie fake news bevat.

Bewust of onbewust sla je dit allemaal op. De digitale wereld lijkt steeds meer een doolhof waarin je je eigen waarheid moet zoeken. Waar je vroeger de regie had over je keuzes in je vrije tijd, worden deze tegenwoordig steeds meer bepaald door algoritmes, die vaak bevooroordeelde of eenzijdige uitkomsten geven. Dit vergroot de kloof tussen echt en nep en schetst een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Een duik in het diepe

Er zijn een aantal zwaardere factoren die deze trend (‘Equal Futures’) vormen:

  1. Een andere kijk op succes: het bezit van kapitaal bepaalt tegenwoordig sneller succes dan hard werken. Dit legt druk op millennials met schulden, maar biedt Gen Z de kans om met bewuste keuzes een nieuw pad te bewandelen. Zij zullen andere financiële keuzes maken.
  2. Technologie en diversiteit: AI en algoritmes versterken soms ongelijkheid door kwetsbare groepen in hokjes te plaatsen. Dit zogenaamde algo-racisme benadrukt het belang van inclusieve systemen. Deze hebben blinde vlekken voor diversiteit.
  3. Klimaatonrecht: kwetsbare groepen dragen vaak de zwaarste lasten van klimaatverandering, zowel wereldwijd als in achtergestelde regio's in Nederland. Een voorbeeld hiervan? In Nederland ervaren bewoners van slecht geïsoleerde sociale huurwoningen disproportioneel veel hitteoverlast en kampen zij vaker met energie-armoede tijdens koude winters
  4. Politieke vervreemding: jongeren voelen zich soms genegeerd in beleidsbeslissingen. Hierdoor verschuiven zij hun aandacht naar gebieden waar ze wél invloed kunnen uitoefenen, zoals duurzaamheid en mentale gezondheid.

Dit alles levert een gevoel van onrecht op, maar de benadeelden leggen zich hier niet bij neer. Ze gebruiken het als brandstof voor verandering.

NRG Amsterdam 24 04 2024 Deel 3 Epsilon Studios Ektor Tsolodimos (2 Van 8)

1, 2, 3, actie!

Poeh, dat is zware inhoud. Genoeg van onzekerheid? Wij ook. Hoewel veel van deze onzekerheden zichtbaar zijn op de werkvloer, is er ook licht aan het einde van de tunnel. Er is namelijk ruimte voor verandering; in deze tijd is dat het enige constante. Daar liggen kansen. Misschien pieker je over de vraag: neemt AI mijn baan over? Gelukkig is het antwoord proactief: leer nieuwe vaardigheden! Deze onzekerheid biedt ook voordelen: innovatie en succes. Kies voor werk dat minder gevoelig is voor automatisering óf neem de leiding over deze automatisering. Wij adviseren het laatste.

Openheid als nieuwe luxe

Zonder mensen is er geen technologie. Technologie neemt je werk niet over; alleen degenen die ermee leren werken, blijven relevant. Zoals je al las, gaat onzekerheid niet alleen over technologie. Open communicatie en empathie worden steeds belangrijker. Er is ruimte om kwetsbaarheid te tonen; mentale problemen mogen er zijn. Dit vervult namelijk de behoefte aan verbinding in een digitale wereld. De werkvloer biedt ruimte voor menselijke interactie.

NRG Amsterdam 24 04 2024 Deel 1 Epsilon Studios Ektor Tsolodimos (8 Van 24)

Zeker van je zaak

Geen keuzes kunnen maken en kampen met onzekerheid is iets dat wij in onze dienstverlening dagelijks terug horen bij kandidaten. Wij weten al jaren dat interimwerk hier een oplossing voor biedt. Voor velen is het nog een onbekend fenomeen. Fun fact: interim-professionals spelen een cruciale rol in het verminderen van onzekerheid, zowel op persoonlijk vlak als op de werkvloer. Je ontwikkelt een frisse blik die je bij organisaties kunt overbrengen. Doordat je flexibel in je carrièrepad staat, leer je steeds nieuwe plekken kennen. Uitdagingen en onzekerheid geven je juist handvatten en daardoor leer je een succes te maken van stressvolle situaties.

Neem bijvoorbeeld een interimmer in supply chain: die AI omarmt als een tool voor efficiëntie en innovatie. Zij laten zien dat technologie geen vijand hoeft te zijn, maar juist een bondgenoot kan worden. Door het opdoen van diverse werkervaringen kunnen ze aantonen hoe ze omgaan met veranderende omstandigheden. Dit maakt hen waardevolle katalysatoren voor organisaties die worstelen met de eisen van een moderne arbeidsmarkt.

Maak kennis met millennials en Gen Z

Millennials, geboren tussen 1981 en 1996, zijn opgegroeid met de snelle opkomst van technologie, zoals het internet, en hebben vaak een periode van economische onzekerheid meegemaakt, zoals de financiële crisis van 2008. Dit heeft hen gevormd tot een generatie die waarde hecht aan flexibiliteit, persoonlijke ontwikkeling en zingeving in werk en leven. Tegelijkertijd worstelen velen met hoge studieschulden en stijgende kosten van levensonderhoud.

Gen Z, geboren tussen 1997 en 2012, is de eerste generatie die volledig is opgegroeid in het digitale tijdperk. Deze generatie is opmerkelijk pragmatisch en adaptief. Ze hebben de financiële worstelingen van hun ouders en oudere millennials gezien en kiezen vaak voor financiële voorzichtigheid. Tegelijkertijd hebben ze een sterk gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid en hechten ze veel waarde aan duurzaamheid, inclusiviteit en mentale gezondheid. Hun toekomst wordt bemoeilijkt door zorgen over klimaatonrecht, baanzekerheid en de snelle opkomst van technologie zoals AI.

Lang verhaal kort:

  • Millennials zijn idealisten, gevormd door economische tegenslag. Ze zoeken naar zingeving maar worstelen vaak met financiële lasten.
  • Gen Z is pragmatisch, sociaal bewust en digitaal onderlegd, maar voelt de druk van klimaatverandering en technologische ontwikkelingen op hun toekomst.

Goed om te weten: niet iedereen zal zich volledig identificeren met de generaties. Deze generaties worden eerder als richtlijn gebruikt zodat we wat meer mee kunnen leven met de verschillende normen en waarden die binnen verschillende leeftijden heersen.

NRG Amsterdam 24 04 2024 Deel 1 Epsilon Studios Ektor Tsolodimos (2 Van 24)