Door: Frank van der Pot
Vlieg je in op een interim opdracht, dan kun je ervan uitgaan dat jouw hulp (hard) nodig is. In mijn rol als interim Supply Chain Manager stond ik meerdere keren voor de uitdaging om teams samen te brengen. In korte tijd wil je groei en ontwikkeling binnen dat team stimuleren. En het liefste realiseren. Om die klus te klaren gebruik ik regelmatig de piramide van Lencioni. In verschillende fasen zorg je voor meer vertrouwen, het durven aangaan van conflicten en werk je toe naar (meer) aandacht voor gezamenlijke resultaten. Hoe ik dat doe, vertel ik in deze blog.
“Van een eilandjes cultuur naar een cultuur waarin samenwerking en vertrouwen de boventoon voeren, dat wil ik bewerkstelligen op mijn interim opdrachten.”
Bron: Coach Center
Bouwen aan vertrouwen
Het fundament van de piramide: vertrouwen. Om goed samen te kunnen werken is het belangrijk dat je elkaar vertrouwt. Wanneer ik binnenstap op een nieuwe opdracht zie ik vaak dat het team elkaar niet echt kent. Om dat te doorbreken laat ik het team elkaar herontdekken. Het draait vaak om de kleine dingen. Zo stel ik mezelf voor in een onepager waarin ik zowel mijn zakelijke als privé kant laat zien. Daarnaast draait het om elkaar bewust vragen te stellen: hoe ziet jouw wereld eruit buiten werktijd om? Welke passie of motivatie drijft je? En welke voetbalclub of F1 coureur juich jij toe?
Constructieve conflicten
Een discussie, of zelfs een kleine ruzie, kan heel productief zijn. Wanneer het vertrouwen groeit, ontstaat er ook ruimte om zaken te bespreken. Ook voor dingen die onder de radar spelen. Uiteraard wel op een constructieve manier. Wat ik in de praktijk vaak merk is dat onderwerpen die groei mogelijk maken, vaak juíst onbespreekbaar blijven. Zonde! Positieve discussies zorgen voor groei.
Ieders mening telt
Bemoeienis van mensen komt voort uit betrokkenheid, of ze het er nu mee eens zijn of niet. Tijdens discussies vind ik het daarom belangrijk dat alle betreffende teamleden in de ruimte zijn. Vaak werk ik met een check-in, zodat iedereen aan bod komt en zijn of haar mening deelt. Die mening durven ze te geven, omdat ze elkaar vertrouwen.
Na dit soort vergaderingen bepaal ik, samen met het team, gezamenlijk onze richting. Daarbij hoort ook het prioriteren van de besloten punten. Op die manier committeren we ons aan gedeelde doelen en afspraken. En belangrijker nog: we staan klaar voor een verdere groei!
Elkaar aanspreken
Vanuit die basis van vertrouwen, het uitspreken van zaken en door duidelijke afspraken met elkaar te maken, ontstaat een positieve mindset. Teamleden ‘durven’ elkaar aan te spreken op verantwoordelijkheden. Ook wanneer iemand daarvan of van andere gemaakte afspraken afwijkt. Denk aan afspraken als het aanzetten van je camera tijdens Teams meetings of voorbereid aansluiten bij overleggen. In de praktijk zie ik in deze fase het afwijkende gedrag wegvloeien. Het team groeit steeds meer en meer naar elkaar toe.
Stap over je eigen ego heen
Alleen wanneer het team het vermogen heeft elkaar aan te spreken op een opbouwende manier, dan staat het teamresultaat boven persoonlijke resultaten. Hierin blijft het belangrijk om op het gedeelde doel, als gedrag en/of afdeling KPI’s, te focussen. Door successen te delen, maak je het mogelijk om deze te vieren. Voor zowel gezamenlijke teamprestaties als individuele resultaten. Zo houd je focus op de doelen.
Praktisch advies
De piramide van Lencioni kun je niet gedeeltelijk doen, je kunt niet halverwege instappen. Daarvoor is het vertrouwen en de daaraan gekoppelde structuur te belangrijk. Om elke dag een stap te groeien heeft het team vertrouwen nodig. Vervolgens kun je constructief conflicten bespreken, doelen en afspraken concretiseren, verantwoordelijkheidsgevoel laten groeien en de aandacht richten op gezamenlijke doelen.
“In mijn optiek val je door de mand als interim manager wanneer je enkel focust op KPI’s. Zorg eerst voor een goede basis en blijf vooral jezelf. En die basis? Die begint op dag één van je opdracht.”