Als producent van vleesvervangers groeit Ojah in recordtempo. De afgelopen jaren maar liefst met 70%. In dit artikel zoomen we samen met Mario Janssen, Supply Chain Manager bij Ojah, in op hun supply chain. Want hoe houd je die onder controle in een snelgroeiende organisatie? Welke werkzaamheden horen daarbij? En hoe ziet dat er in de toekomst uit wanneer je niet van plan bent om te stoppen met groeien? Daarover meer in dit stuk.
Verhip, het lijkt net kip!
In 2009 richtten Frank Giezen, Jeroen Willemsen en Wouter Jansen samen Ojah op. De drie waren collega’s van elkaar en vormden een uniek team: Frank als ondernemer, Jeroen als communicatiestrateeg en Wouter als technologiespecialist. Alle drie met een achtergrond in food engineering.
Als de mogelijkheid zich voordoet om zelf te testen, blijkt een van hun ideeën meteen een groot succes. Met behulp van extrusie maken ze van sojameel en water een materie die eenzelfde verzelstructuur heeft als vlees. Wanneer Frank het product voor het eerst proeft, spreekt hij de voor Ojah inmiddels legendarische woorden: “Verhip, het lijkt net kip!” Die ontdekking is de basis voor de onderneming. Ze noemen het product Beeter, vanwege de bijzondere bite en kwaliteit.
“Het product: plantaardige kip met eenzelfde textuur en smaak, maar dan met een veel lagere ecologische footprint.”
Groei bijbenen
In de afgelopen vijf jaar groeide de vraag naar vleesvervangers enorm. Een trend die naar verwachting in de aankomende jaren doorzet. Voor Ojah betekent die groeimarkt een-op-een iets voor hun productie, ook zij groeiden hard. De focus binnen het bedrijf ligt op samenwerken en het stellen van duidelijke grenzen. Zo kunnen de afdelingen als productie, kwaliteit en logistiek excelleren in hun vakgebied.
Jaarlijks groeit het bedrijf minimaal 70%, waarmee ze een flink beroep doen op ieders flexibiliteit en aanpassingsvermogen. “De dynamiek die samengaat met deze groei, vraagt veel van de mensen binnen je organisatie. Hoe de medewerkers dit dragen, zien wij als een groot compliment” aldus Mario.
Supply chain in bloei
In 2018 bestond het supply chain team uit drie personen. Om alle logistieke processen te organiseren, hielpen verschillende afdelingen mee. Zo zorgde het productieteam voor palletvervoer en het aanvullen van productiegrondstoffen. Finance ontfermde zich over de inkoop en Excel vormde de informatiebron voor voorraden en klantorder planningen.
Inmiddels bestaat het supply chain team uit 21 personen (!) Mario: “We werken in een 5-ploegendienst en er staat een nieuw vrieshuis met geautomatiseerde stellingen voor een optimale opslagdichtheid.” Niet alleen het team groeit, ook in de manier van werken innoveert het bedrijf. “We maken nu gebruik van een robot voor het pelletiseren van onze eigen kratten met Ojah logo. We hebben net een ERP-implementatie achter de rug. Daarnaast werken mensen met plezier aan de hoogste productkwaliteit in een geweldig bedrijf. De ingrediënten voor een stap naar het buitenland liggen klaar.”
“Ojah is een typische groeiorganisatie die door de snelheid ervan ten onder zou zijn gegaan, als we niet adequaat hadden bijgestuurd.”
Bekijk de video 🎬
Rol van de Supply Chain Manager
In een snelgroeiende organisatie als Ojah heb je een duidelijke visie nodig. Mario: “Als Supply Chain Manager is het in de eerste instantie belangrijk om de keten te begrijpen. Wie zijn je leveranciers? Hoe ziet je interne organisatie eruit? En aan welke markt leveren we ons product? Die informatie gebruik je vervolgens om samen met alle actoren en factoren, binnen én buiten je organisatie, een stabiele en efficiënte keten op te bouwen.”
Om die opbouw tot een succes te brengen, heb je volgens Mario veranderprocessen nodig. Wat daarvoor belangrijk is? “Mensen betrekken in je verhaal en ze enthousiast maken voor een dergelijke verandering. Goede relaties en duidelijke afspraken vormen hierin een belangrijk uitgangspunt om draagvlak te creëren.”
Leerpunten uit de praktijk
Door zijn ervaring binnen Ojah wist Mario ook een aantal leerpunten voor ons op te sommen. Mario: “Ik heb geleerd dat de basis van een goede supply chain begint met een stabiele interne keten tussen afdelingen binnen je eigen organisatie. Ondersteuning via de juiste informatievoorziening, zoals een ERP-systeem, is een must om de prestaties van je organisatie continu te volgen en bij te sturen. Hiermee zorg je voor rust en overzicht.”
Kortom: leer je organisatie kennen en inventariseer de wensen uit de markt. Schakel bij gebrek aan resources hulp van derden in, zoals personeel, tijdelijke opslag of distributie oplossingen. Hulp aannemen bij een sterk groeiend bedrijf is essentieel. Maak gebruik van de mogelijkheden die de markt hierin biedt.