Een inkoper zorgt ervoor dat de juiste producten op het juiste moment binnenkomen. De functie van Inkoper kun je zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau vervullen.
Wat doet een Inkoper?
In de breedste zin van het woord houdt een Inkoper zich bezig met het (in)kopen van materialen, grondstoffen, producten en of diensten. Afhankelijk van het soort organisatie koopt een Inkoper bepaalde productgroepen in. Voor het aanschaffen van diensten kun je denken aan logistieke dienstverleners, zoals vrachtwagens of -schepen die goederen van of naar een bepaalde plek vervoeren.
“Begin 2020 brak COVID-19 uit. Als een van de eerste landen ging China ‘op slot’ en precies daar kocht ik het grootste deel van mijn grondstoffen en halffabricaten in.”
Onze interim Inkoper Marijn Reimer kwam in zijn opdracht voor een
flinke uitdaging te staan. Hoe hij die het hoofd bood? Dat lees en zie je hier.
Opleiding & werkervaring
Met diverse studies gericht op Commercie, Economie, Logistiek of Supply Chain kun je als Inkoper aan de slag. Wanneer je uit de schoolbanken rolt, kom je veelal in een operationele inkopersrol terecht. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het inkopen van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.
Enige werkervaring maakt het mogelijk om te groeien in een wat tactischere rol. Hierbij kun je denken aan het inkopen van bijvoorbeeld dienstverlening zoals transport. Vaak zien we bij dit soort wat complexere vragen, doordat je rekening houdt met verschillende vertrek- en aankomsttijden.
Doorgroeimogelijkheden
Wanneer iemand beschikt over flink wat werkervaring, zo’n zeven tot tien jaar, komt hij/zij terecht in strategische inkopersrollen. Hierin houdt diegene zich bezig met het opstellen van inkoopbeleid en aangaan van nieuwe leverancierscontacten.
Salaris
Het salaris van een Inkoper verschilt per functie. Gemiddeld ligt het salaris van deze groep professionals tussen de €2.500,- en €4.500,- bruto per maand.
Vacatures
In vacatures verschilt de functietitel regelmatig. Zo zien we in de praktijk ook vaker dat Materiaalplanners verantwoordelijk zijn voor de inkoop van bijvoorbeeld grondstoffen en halffabricaten.