Wijsheid komt met de jaren: 5 tips van ervaren Supply Chain Managers

Leer de volledige keten goed snappen, je organisatie begrijpen en de wensen uit de markt te inventariseren. Een greep uit de tips van ervaren Supply Chain Managers die we in de afgelopen periode opdeden. In ons digitale vakblad syNRG – waar we ons verdiepen in de keten, haar uitdagingen en kansen – vroegen we deze ervaren rotten in het vak naar hun lessen voor toekomstige supply chain professionals. Die tips verzamelden we en resulteerde in een artikel vol wijze woorden en levenslessen. Lees je mee?

job.Title

Tip 1. Zoek een mentor

Als we Novades’ Operations Director Rowdy van Raalten vragen naar zijn les voor toekomstige supply chain professionals, wijst hij ons trefzeker op de zoektocht naar een mentor. “Zelf heb ik altijd een mentor gehad. Iemand die je een beetje de weg wijst, fouten met je evalueert en je op weg helpt. Zorg dat je in een omgeving terecht komt waar je fouten mag maken en leer ervan. Blijf open staan voor andere manieren en werkwijzen. En werkt iets niet? Stuur dan bij.”

Zorg dat je fouten mag maken. Evalueer ze en leer ervan. Degenen die dat doen, leren het snelste.

Hoe de circulaire supply chain van Novades eruit ziet? Dat vertelt Rowdy van Raalten in dit artikel. 

Tip 2. Begin met ‘je voeten in de klei’

Op kantoor bij AbbVie in Zwolle interviewden we Bas Groenwold, die daar het supply chain team aanstuurt. Zijn advies aan (startende) supply chain professionals? “Begin met de spreekwoordelijke ‘voeten in de klei’: leer systemen kennen en snap hoe verschillende functies en afdelingen zich tot elkaar verhouden. Daardoor ontdek je wat jij leuk vindt. En belangrijker nog, welke rol in de supply chain jij wil invullen.”

Tip 3. Ontdek de vrijheid bij kleine(re) organisaties

“Het belangrijkste is en blijft om iets te doen wat je leuk vindt” aldus Supply Chain Manager Pim de Vries bij CNC Grondstoffen. In een notendop vatten we zijn advies als volgt samen: door na te jagen waar je energie van krijgt, blijf je leren. Dat geldt ook voor de organisatie waarin je terecht komt. Want ook al klinken de grote namen aanlokkelijk, met de vrijheid die krijgt binnen kleine(re) organisatie kun je ontzettend veel leren.

Starten bij een kleine(re) organisatie biedt ontzetten veel mogelijkheden. Je kunt er veel leren én ontdekken, juist doordat je niet vastzit aan de kaders van één functie.

Ontdek hoe Pim de Vries via automatisering het werk nóg leuker maakt bij CNC Grondstoffen

Tip 4. Wissel van perspectief

Bij SoFine Foods in Landgraaf troffen we Wim Wilbers, eveneens Supply Chain Manager. Volgens hem leer je het beste wat je leuk vindt én waar je goed in bent door verschillende functies te beoefenen. Wim: “Ik ben mijn carrière gestart bij meerdere organisaties in verschillende plannersrollen. Met deze kennis en ervaring op zak groeide ik door naar de rol van Supply Chain Manager.”

Niet alleen de ervaring van diverse functies, ook een nieuwe werkomgeving werkte voor hem verrijkend. Bij een ander bedrijf mocht hij dezelfde functie bekleden, alleen was dat weer nét iets anders. “Voorheen vervulde ik eenzelfde soort rol, maar stond er nog een centrale organisatie boven de productielocatie. Dat is bij SoFine Foods niet het geval. Hier heb ik meer verantwoordelijkheid en krijg ik de kans om de supply chain afdeling, met haar bijbehorende disciplines, in te richten én te organiseren.”

Tip 5. Leer & inventariseer

“Als Supply Chain Manager is het belangrijk om de keten te begrijpen. Wie zijn je leveranciers? Hoe ziet de interne organisatie eruit? En aan welke markt(en) leveren we ons product? Mijn advies: leer je organisatie goed kennen en inventariseer de wensen uit de markt.” Zo luidt het advies van Mario Janssen, Supply Chain Manager. Als producent van vegetarische kip trof hij zich – voor hij startte in deze rol – in een nieuwe markt. Zijn advies geldt voor hem niet alleen als tip, maar als praktijkles.

Als Supply Chain Manager is het belangrijk om de keten te begrijpen. Mijn advies: leer je organisatie goed kennen en inventariseer de wensen uit de markt.