Toewerken naar mijn droombaan; de volledige keten inrichten

Verhuizen van Groningen naar Utrecht, nieuwe prikkels en avonturen achterna. Dat tekent de start van Demand Planner Liesbeth Bouwmeester haar carrière. Waar ze altijd een doordacht plan en scherp doel voor ogen heeft, begon ze in Utrecht met een clean sheet. Een die ze in het afgelopen jaar vulde met nieuwe ervaringen. En niet geheel onbelangrijk: mooie aanvullingen op haar CV. Hoe zij de eerste stappen in haar loopbaan zette? Welke dingen zij leerde over zichzelf? En waar in de toekomst haar droombaan zich bevindt? Dat deelt ze in dit interview.

job.Title
Toewerken naar mijn droombaan; de volledige keten inrichten (2)

De keuze voor een eerste baan vond ik een grote stap. Als starter had ik geen idee wat te verwachten! In het kader van studie-ontwijkend gedrag zag ik via mijn studievereniging TeMa een oproep van NRG-Office. Ze zochten Junior Supply Chain Specialisten; dat leek me wel wat. Ik liet een bericht achter, werd teruggebeld en stapte bij mijn eerste kennismaking in een warm bad. Dat was zo fijn! De keuze voor een inhoudelijke rol, waarin ik verschillende bedrijven en functies mocht ontdekken? Dat klonk (en is) als muziek in m’n oren!

Hé, dat heeft ‘ie goed gezien!

Voor deze opdracht belde mijn Business Manager Florian Verhagen met de rol van Demand Planner. Het verraste me, want het is geen rol die je als starter snel krijgt toegereikt. Tot Florian toelichtte waarom hij een match zag. Met een analytische en sterk cijfermatige achtergrond door mijn studie Economie, aangevuld met werkervaring als Penningmeester, zag ik ook waarom dit paste. Ook mijn masterspecialisatie Technology & Operations Management sloot hier naadloos op aan.

KPI’s berekenen en sturen

Als Global Demand Planner Spare Parts bij Jacobs Douwe Egbers (JDE) bereken ik re-orderpoints om op die manier de stock levels te optimaliseren. Hierin krijg ik te maken met de historische vraag en grote (preventive) maintenance projecten. Op die laatste dienen onze voorraden voorbereid te zijn. Om dit te berekenen werk ik met name vanuit de historische vraag. Wat ik heel tof vind aan mijn huidige rol is dat, op basis van mijn berekeningen, onze Planners hun planning maken.

In mijn sollicitatie kwam de interesse in mij als persoon sterk terug. Dat ze goed luisterden naar mijn wensen, ambities en ervaringen blijkt wel uit de opdracht die Florian mij voorlegde.

Van Excel naar Artificial Intelligence

Binnen mijn portfolio vallen zo’n 20.000 SKU’s voor onze wereldwijde warehouses. Van Noorwegen tot Tsjechië en van Nederland tot Spanje. Op dit moment werk ik veel vanuit Excel. Een collega die een soortgelijke functie vervult als Demand Planner van machines gebruikt weer meer SAP APO. Dat verschil in werksysteem zit ‘m in het product. Waar je voor machines gemakkelijker vooruit kunt plannen op basis van de marktvraag en verwachte verkopen, bestaat mijn portfolio uit een groter aantal onderdelen voor lagere bedragen. Daarvoor leent Excel zich weer beter.

Om dit te automatiseren, loopt een mooi project. Namelijk om artificial Intelligence (AI) forecasting en demand sensing te implementeren op zes markten. In eerste instantie rollen ze dit uit voor de Retail en vanaf september mogelijk ook voor spare parts. Super interessant! Want zo’n systeem is niet zomaar geïmplementeerd. Dat vraagt om de nodige voorbereidingen waarin je onder andere producten categoriseert.

Projecten gestoeld op vooruitgang

In eerste instantie kwam ik in deze rol terecht, doordat mijn voorganger overging naar dit AI project. Nu het project uit de opstartfase is, komt het ook bij mij terecht. Dat soort dingen vind ik heel interessant. Door ergens als interimmer op in te vliegen, werk je al snel met het hele team mee aan een dergelijke vooruitgang. Om dat mee te maken, voelt voor mij als een kind in de snoepwinkel. Hierin ben ik heel benieuwd naar het vervolg!

Persoonlijkheid in kaart

Mijn grootste drijfveer: prestatie. Dat vind ik niet alleen belangrijk, ik haal er ook veel plezier uit. Daarin kom ik mezelf ook weleens tegen. Bijvoorbeeld bij het inwerken op een nieuwe opdracht. Het liefste wil ik alles meteen kunnen, oppakken en goed doen. Gelukkig kan ik altijd terugvallen op mijn Resource Manager Louise Okker. Zij luistert en met een simpel inzicht – in dit geval de vraag of ik mezelf deze druk opleg – helpt zij mij op weg.

Iemand die je begrijpt

Met andere interim collega’s uit Utrecht gaan we geregeld borrelen of carpoolen we naar het kantoor in Amsterdam. Dat is vet gezellig! Het is altijd fijn om met elkaar te sparren, want je begrijpt elkaar heel goed. En een grappig aspect van dit werk? Je doet onbewust veel random kennis op. Tijdens onze lean green belt trainingen kwam steeds een voorbeeld over sperziebonen voorbij. Op een gegeven moment bleef dit hangen en bleven de voorbeelden komen. Hilarisch! Een mooie bijkomstigheid: ik kan je nu van alles vertellen over de supply chain van deze groene groente.

Een grappig aspect: je leert per toeval hele random dingen. Zo weet ik van alles over de keten van sperziebonen, omdat tijdens een cursus dit steeds als voorbeeld voorbij kwam.

Ambities werkelijkheid maken

Mijn droombaan? Supply chain afdelingen opzetten bij startups. Een functie die je niet zomaar kunt vervullen. In mijn ogen heb je daar veel kennis en ervaring voor nodig. Het interimwerk biedt mij daarin de ultieme kans, want op deze manier zie ik in korte tijd de keten bij veel verschillende bedrijven van dichtbij. Die kennis kan ik later goed gebruiken bij het opzetten van deze tak binnen organisaties.

Kom maar op!

Vanuit mijn studie rolde ik in deze baan. Mijn insteek voor een eerste opdracht; ik heb geen werkervaring en geen flauw idee wat er te doen is, dus kom maar op! Dat pakte goed uit, want daardoor leerde ik veel. Mijn tip aan mede junior professionals? Ben eerlijk in je sollicitatiegesprek en schets een globaal beeld van wat jíj wilt doen. En iets wat ik eerder had willen weten: bezoek meeloopdagen, zo krijg je een mooi beeld van wat een baan inhoudt.

Als starter had ik geen idee wat ik kon verwachten. Voor mijn eerste opdracht dacht ik: kom maar door! Dat pakt nog steeds goed uit.