Menselijke impact als drijfveer: van innovatie tot ontwikkeling

Met zijn gezin de wereld rondreizen in een camper is niet waar het voor Bart bij blijft, ook zijn supply chain carrière kent meerdere bestemmingen. Waar hij zich begin dit jaar nog in Nieuw-Zeeland bevond, rondde hij deze zomer zijn opdracht af bij KLK Oleo. Met zijn toekomstdoelen in gedachten start hij binnenkort een nieuwe rol. De mindset van Bart van Mil past perfect bij het interim-werk. 

job.Title

Welke mindset dit is? Hiervoor duiken we diep in de materie met de bijbehorende documentaire van dit artikel. Daarnaast beantwoordt hij prangende vragen van startende Supply Chain Specialisten.

Mijn focus op de mens brengt me verder en de ‘Getting Things Done’ methode brengt rust in mijn hoofd. Dé perfecte geleider voor chaos. Je leert bij elke opdracht meer kennen van de mens. Ik ben telkens nieuwsgierig naar de cultuur bij mijn nieuwe bestemming. Mijn mindset past hierdoor goed bij interim-werk.

In the back

Ik werk momenteel voor de tweede keer bij KLK Oleo, een bedrijf in de oleochemische industrie, waar oliën uit voornamelijk Zuidoost-Azië en Europa, in Emmerich worden verwerkt tot hoogwaardige chemische producten. Deze producten kom je tegen in je avondmaal, je dagcrème en zelfs in de banden van je auto! Het productieproces in dit bedrijf bruist van de activiteit, maar mijn rol als Project Manager Customer Service heeft daar niet veel mee te maken. Ik focus me op verbetering van processen in de back-office. Dit zijn afdelingen die niet direct contact hebben met de klant. Door middel van het toepassen van bepaalde Lean principes help ik KLK Oleo verder op weg in de transitie naar een efficiëntere organisatie.

 

Eén team, met een andere taak

Maar hoe verander je een vast werkpatroon, dat al jaren hetzelfde wordt uitgevoerd? Dit zijn vraagstukken die je als interimmer vaak tegenkomt. Mijn werk is menselijk. Het is aan mij om een goedwerkend team te creëren. Belangrijk is dat werknemers elkaar kunnen vervangen tijdens vakanties. Dit veroorzaakt op dit moment stress en dat is soms niet fijn voor de sfeer. Daarnaast is er weinig standaardisatie, door complexiteit binnen processen. Elke klant heeft wel zijn eigen speciale eisen. Dan komt de vraag; wat is de oplossing? Door een duidelijke segmentatie en standaardisatie te bewerkstelligen, automatisering toepassen!

Als ik aan een nieuwe rol begin dan stel ik bepaalde vragen aan mijn opdrachtgever. De belangrijkste vragen: wat verwacht de opdrachtgever van mij? Wanneer is de opdrachtgever oprecht tevreden? Wat moet ik opleveren binnen deze opdracht?

Innovatie

De oplossing ligt niet alleen bij systemen. Innovatie is een terugkomend begrip binnen supply chain, ook als het gaat om verandering van systemen in combinatie met het menselijke aspect. Het verschilt per bedrijf hoe ver ze zijn ontwikkeld op dit gebied. Terugkerend blijft dan de vraag: hoe kunnen we continu blijven verbeteren? Ik merk tijdens gesprekken hoe belangrijk de hoofdvraag is. Bepaalde zaken die vastgeroest zitten, zijn vaak genormaliseerd. Ik vraag tijdens gesprekken door, om de huidige situatie te schetsen; waarom is dit patroon normaal voor een organisatie? Tip: leer de mensen kennen, dan weet je ze te raken!

Menselijke impact als drijfveer: van innovatie tot ontwikkeling (2)
Menselijke impact als drijfveer: van innovatie tot ontwikkeling (8)

Ervaring als interimmer

Eerder genoemde vraagstukken worden vaak opgelost door een interimmer. Wellicht kun jij je voorstellen dat werknemers binnen een bedrijf bepaalde druk ervaren zodra een interimmer de organisatie binnenstapt. Je ziet als interimmer namelijk alles gebeuren. Je hebt een scope en kunt over het algemeen dingen overzien. Elk bedrijf heeft een eigen cultuur, waarbij sommige te maken hebben met tunnelvisie. Bij elke opdracht die je doet, neem je waardevolle informatie en kennis op.

Binnen deze opdracht focus ik me op het voorbereiden van de implementatie van SAP/ATP. ATP staat voor ‘Available To Promise’. Dit wil zeggen dat SAP automatisch een leverdatum voorstelt gebaseerd op voorraadverloop en/of lead times. Naast SAP werken we ook met AS, Advanced Schedular. Dit is een systeem gericht op complexe productieprocessen, zoals de chemische industrie. Op dit moment is het een uitdaging om deze tool correct te linken aan het huidige SAP systeem.

Iets ontbreekt

Ik ontdek waar mijn drijfveren liggen door afwisselend werk en hier krijg ik gaandeweg steeds meer energie van. Voordat mijn pad als interimmer begon, werkte ik vast bij bedrijven. Daar leerde ik de politiek kennen en deed ik mijn nodige supply chain ervaring op. Vast in dienst merkte ik dat ik niet altijd goed aarde. Er miste iets, maar wat? Uitdaging!

Ontmoeting met NRG-Office

Mijn nieuwsgierigheid leek me in de weg te zitten. Ik dacht: ik wil ergens anders naartoe. Wel kwam bewustzijn naar boven en ik wilde geen typische jobhopper worden. Dankzij NRG-Office had ik mijn eerste baan bij een eerdere werkgever, daar kwam ik voor het eerst in contact met interimmers van NRG. Jaren later werd ik door NRG-Office benaderd om ergens anders vast in dienst te gaan. Ik besloot het gesprek te sturen en door te vragen naar de interim-mogelijkheden.

Zo gezegd zo gedaan. Hier ging ik dan, met een kleine rugzak aan ervaring en een frisse blik, richting de toenmalige locatie: de boerderij. Mijn eerste gesprek was meteen goed. Dit gaat het zijn, voelde ik. Vandaag de dag denk ik hier nog steeds zo over.

Mijn nieuwsgierigheid leek me in de weg te zitten. Ik dacht: ja, ik wil ergens anders naartoe. Wel kwam bewustzijn naar boven; ik wilde geen typische jobhopper worden. Dit staat nou eenmaal niet goed op je CV.
Menselijke impact als drijfveer: van innovatie tot ontwikkeling (3)
Menselijke impact als drijfveer: van innovatie tot ontwikkeling (5)

Toekomst

Wat de toekomst mij brengt? Op korte termijn wil ik toewerken naar een leidersrol binnen een klein team. Ik werk graag met mensen samen, ik verwacht dat deze rol perfect bij mij past! Het leukste aan deze functie lijkt mij om de drijfveren van zo’n groep te ontdekken Ik zie graag een team dat zelf het initiatief neemt en verantwoordelijkheidsgevoel heeft. De ervaring leert en je moet ergens beginnen.

Voor de lange termijn wil ik me niet teveel vastleggen, ik hou van de afwisseling en flexibiliteit en ik zie mijn tijd als interimmer dan ook als een reis; op zoek naar wat mij gelukkig maakt binnen mijn carrière.

8 vragen aan Bart

In hoeverre biedt interim jou zekerheid?

Over het algemeen maak ik mij hier geen zorgen over. Uiteindelijk is NRG-Office er verantwoordelijk voor om een nieuwe rol te vinden. Tot nu toe heeft NRG telkens een leuke en passende opdracht voor mij kunnen faciliteren. Het kan zijn dat je één of twee weken op de bank zit, maar dan krijg je gewoon doorbetaald. Interim-werk moet je wel echt liggen; persoonlijk maak ik me niet snel zorgen over mijn volgende rol, maar als ik me verplaats in iemand die zekerheid heel erg belangrijk vindt, raad ik deze persoon af om dit werk te doen. Het is belangrijk dat je vooraf kritisch bent naar jezelf of interim-werk bij je past. Je moet eerder aangaan op afwisselende omgevingen en nieuwsgierig van aard zijn; deze eigenschappen helpen je binnen het interim-werk.

Hoe is het om als interimmer binnen te komen?

In de basis hetzelfde zoals je ook bij een vaste baan aan de slag zou gaan. Je moet je weg vinden en iedereen leren kennen. Wel werk je er als interimmer voor een bepaalde tijd. Hierdoor is je perspectief wel anders. Ook ligt de verwachting bij je opdrachtgever soms hoger en zul je eerder up-to-speed moeten zijn.

Wat zijn duidelijke voordelen van interim-werk?

Flexibiliteit! Je komt telkens bij andere opdrachten, waardoor je erachter komt dat geen bedrijf hetzelfde opereert.  Ook heb je op het gebied van persoonlijke ontwikkeling goede begeleiding vanuit je Resource Manager. Zij stellen de juiste vragen. Je wordt uitgedaagd om over je proces en ontwikkeling na te denken en leert zelf te reflecteren.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om tussen opdrachten door onbetaald verlof op te nemen waardoor reisplannen mogelijk zijn. Heb je nog plannen om te reizen, maar wil je tegelijkertijd ook actief met je carrière aan de slag? Dan is het interim-werk ideaal om het nuttige met het aangename te combineren.

Wat zijn nadelen van interim-werk?

Voor mij persoonlijk niet veel. Het kan gebeuren dat je niet goed op je plek zit bij een bepaalde opdrachtgever, bijvoorbeeld omdat je niet goed matcht met je leidinggevende. Dit levert soms stress op, anders bekeken kun je hier natuurlijk wel lessen uit halen. Het kan ook zijn dat je stress ervaart, omdat je zelf de verwachtingen te hoog legt. Met de ervaring die je opdoet, leer je steeds beter hoe je hier goed mee om kunt gaan. Met de nodige hulp van NRG-Office natuurlijk!

Hoe bereid je je voor op een rol?

Als ik aan een nieuwe rol begin stel ik bepaalde vragen aan mijn opdrachtgever. De belangrijkste: wat verwacht de opdrachtgever van mij? Wanneer is deze oprecht tevreden? Wat moet ik opleveren binnen deze opdracht? Op deze manier kun jij gestructureerd naar je doel toewerken. Dit zorgt voor rust en duidelijkheid.

Tussentijds evalueer je de voortgang met je Business Manager en Resource Manager; hierdoor blijf je in controle en kun je samen sparren over wat de volgende stappen zijn.

Hoe ga je om met stresssituaties?

In het begin van m’n carrière werkte ik structureel over om te laten zien dat ik er veel voor deed. Doe dit niet! Herinner jezelf eraan dat het erom gaat dat je je werk goed doet; dit zit ‘m niet in de uren. Het is daarom van groot belang om vooraf een doel te creëren. Dan kan het nog steeds af en toe nodig zijn om overuren te maken, maar dan is het een investering zodat je jou werk efficiënter maakt.

Wat zijn voor- en nadelen voor een opdrachtgever?

Met tijdelijke drukte, zwangerschapsverlof en ziekmeldingen komt een interimmer goed van pas. Je kunt na een aantal maanden weer iemand wegstrepen. Aan de andere kant, kunnen interimmers een frisse blik geven. Soms zijn mensen helemaal vastgeroest in bepaalde werkzaamheden en zijn ze niet meer in staat om zich aan te passen. Als interimmer kun je dit patroon doorbreken en verhelderende ideeën brengen.

Welke vragen krijg jij vaak als interimmer?

Dit is toch wel: ‘vind je het niet erg om steeds ergens opnieuw te beginnen?’ ‘Ik vind het heerlijk!’, is dan mijn antwoord. Het is leuk om jezelf telkens uit te dagen en in het diepe te springen. Zelf ben ik een open persoon. Ik zie het vooral als een nieuw avontuur. Let wel, het is niet voor iedereen weggelegd. De basis voor een fijne carrière is jezelf leren kennen en dat heb je nodig binnen het maken van keuzes. Toen ik begon met werken, wist ik dit echt nog niet. Dit leer je gaandeweg.