Het werk van een Supply Chain Manager: Wim Wilbers

De Supply Chain Manager, ja wat doet hij of zij eigenlijk? Nou, een heleboel! Hoe dat er precies uitziet en tegen welke uitdagingen diegene aanloopt, verschilt per bedrijf. Omdat wij geloven dat je het beste leert van elkaar, gaan we in ons vakblad syNRG in gesprek met Supply Chain Managers. Deze keer bezochten we Wim Wilbers in het zuiden van het land, waar hij het Supply Chain team van SoFine Foods aanstuurt.

job.Title

Groeipotentieel en verdubbeling FTE

SoFine Foods richt zich op de productie van plantaardig voedsel. Een markt die volop in ontwikkeling is. Die trend woog ook voor Wim mee in zijn keuze voor het productiebedrijf. “In 2019 koos ik voor SoFine Foods vanwege het enorme groeipotentieel. Toentertijd verwachtten we een flinke groei en die kwam er. Dat betekende ook iets voor de afdeling, want die groeide van zeven naar 20 FTE (!). Niet alleen de Supply Chain afdeling groeide, ook de productie-ondersteunende afdelingen als interne logistiek, afwegers en het buitenterrein/ milieupark gingen hierin mee.”

Passende doelen stellen

Wil je als bedrijf een flinke groei doormaken? Dan heb je vanzelfsprekend een paar doelen voor ogen. Dat gold (en geldt) ook voor Wim. Hij splitste dit op in drie onderdelen. “Een van mijn eerste doelen was (en is) de optimalisatie van het S&OP proces. Door een beter evenwicht tussen optimistische sales- en realistische operations doelstellingen, ontstaat er rust en stabiliteit in de organisatie. Een tweede pijler vond ik in de Customer Service afdeling. Dit wilden we transformeren richting Sales Support. Met het aanstellen van een Teamlead Customer Service hebben we daarin de eerste stappen gezet. Als derde bundelden we de ondersteunende productieafdelingen. Dit valt nu onder de afdeling logistiek.”

“Een van de grootste uitdagingen bij SoFine Foods is om de bestaande ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Dat doen we door onder andere de efficiëntie van de operatie te blijven verhogen.”

Begonnen als planner

Om de rol van Supply Chain Manager te vervullen, leerde Wim eerst de kneepjes van het vak. Dat begon in wat meer operationele en tactische functies. “Ik ben mijn carrière gestart bij meerdere organisaties in verschillende plannersrollen. Vanuit deze functie groeide ik door naar de rol van Supply Chain Manager.”

Zelfde functie, ander bedrijf

Toch is dit voor Wim niet de eerste keer dat hij deze rol vervult. Bij een ander bedrijf mocht hij de functie ook bekleden, alleen was dat weer nét iets anders. “Voorheen vervulde ik eenzelfde soort rol, maar stond er nog een centrale organisatie boven de productielocatie. Dat is bij SoFine Foods niet het geval. Hier heb ik meer verantwoordelijkheid. Daarnaast krijg ik de kans om de Supply Chain afdeling, en haar bijbehorende disciplines, in te richten én te organiseren.”

Bekijk de video 🎬

In de video neemt Wim ons mee in zijn dagelijkse werkzaamheden en de toekomst van het bedrijf.