Net gestart als leidinggevende? In 4 stappen hoe je dat doet

Binnen veel organisaties zie je het; de langstzittende sterspeler schuift omhoog in het organogram. Op basis van kennis en successen maken we de keuze om iemand te promoveren. Maar in de praktijk blijkt: niet iedere stervoetballer is een goede trainer, kijk maar naar Wesley Sneijder. Het nadeel van zo’n topper die omhoog schuift? Waar hij of zij eerst gewend was om in het middelpunt te staan, vraagt het bedrijf ze nu om een stapje terug te doen. Terug de dug-out in en ruimte maken om een ander te laten schitteren op het veld.

Met Renate van Nistelrooij

job.Title

Als we het hebben over goed leiderschap, vind ik het belangrijk om een balans te vinden tussen verschillende eigenschappen. Zoals: expressiviteit en geduld. Wat dit betreft, liep ik in mijn carrière al een aantal met mijn kop tegen de muur. Ik wil graag zorgdragen voor mijn team, zonder dat ze me zien als regulier zorgzaam type. Als Teamlead Production ontdekte ik dat je om comfortabel leiding te geven, een aantal stappen kunt zetten.

In verschillende blogs en artikelen duidt men dit aan als ‘het nieuwe leiderschap’. Een waarin we weggaan bij typisch resultaatgerichte, dominante en competitieve leiders en plaatsmaken voor zorgzame, empathische managers. Hoe je in mijn ogen jezelf klaarstoomt als leidinggevende? Dat ving ik in vier stappen!

Uit onderzoek blijkt dat leiders met voornamelijk feminiene eigenschappen goede resultaten behalen. In de praktijk ligt het iets genuanceerder: als leidinggevende heb je toch écht de ‘full package’ nodig. Dus feminiene én masculiene eigenschappen. 

Stap 1. Zet je team op nummer één

Zet jij jouw team voorop? Dan voelen teamleden zich waardevoller en zijn ze individueel sterker. Dit resulteert in een team wat samen staat voor hun resultaten. Van overperforming op hun KPI’s tot het vergroten van hun zichtbaarheid binnen de organisatie.

Betekent dit dat een leider niet altijd het woord voert en vooraan staat? Exact! Ere wie ere toekomt: het is belangrijk dat de leidinggevende niet te veel op de voorgrond staat. Doe je dat niet? En sta je als leidinggevende teveel vooraan? Dan kan dit ervoor zorgen dat je teamleden zich minder gewaardeerd voelen.

Integriteit, dynamiek & vertrouwen

Hoe zet je het team op nummer een? Integriteit, dynamiek en vertrouwen zijn key als het hierom draait. Teamleden wil je motiveren én – niet geheel onbelangrijk – gemotiveerd houden! Dit stimuleer je door het goede voorbeeld te geven en je team te belonen.

Kortom, wees je bewust van de momenten dat jij als enige credits ontvangt voor teamprestaties. Geef de lof door en benoem het bij je collega’s.

Net gestart als leidinggevende? In 4 stappen hoe je dat doet (1)

Stap 2. Draag jouw kennis over

In mijn loopbaan tot nu toe merk en merkte ik dat men de stap naar leidinggevende vaak maakt op basis van kennis en ervaring. Zorg daarom dat – eer je begint – je een plan maakt hoe jij jouw kennis overdraagt. Want als jij de enige bent die over specifieke en cruciale kennis beschikt, loopt alles in de soep als jij er niet bent! En het grootste nadeel? Je blijft zelf hangen in de praktijk, waardoor je zelf niet écht start met je (nieuwe) leidinggevende rol.

In mijn ogen deelt een goede leidinggevende zijn of haar kennis. En stimuleer je onderlinge kennisdeling binnen jouw team. Zo vang je elkaar op wanneer dat nodig is en creëer je specialismes binnen het team, waardoor iedereen op zijn of haar manier bijdraagt.

Stap 3. Gebruik jouw positie als uitkijktoren

De ervaring leert dat als je uit de operatie stapt en het geheel als leidinggevende overziet, je als het ware op een uitkijkpunt staat. Je houdt iedereen in de gaten en krijgt inzicht in iemand zijn of haar belevingswereld. Mijn tip? Help op momenten wanneer het nodig is. Je merkt dat je tijd overhoudt om onderling kennis te delen en daar waar nodig te ondersteunen.

Net gestart als leidinggevende? In 4 stappen hoe je dat doet

Stap 4. Balanceer typisch masculiene en feminiene eigenschappen

In het begin van deze blog haalde ik het al even aan: een moderne leider beschikt over zowel masculiene als feminiene eigenschappen. Een typisch masculiene leider richt zich tot het individu, het creëren van competitie en het behalen van resultaten. Anderzijds ziet men bij typisch feminiene leiders elementen als zorgzaam, intuïtief en empathisch terugkomen.

In beide zit geen goed of fout, toch zien we volgens Harvard Business Review het liefste een balans tussen beide eigenschappen terug in onze leidinggevende. Welke eigenschappen het beste passen bij ‘de ideale moderne leider’?

Welke les(sen) halen we hieruit?

Het ideaalbeeld vraagt om een balans. Lastig en absoluut haalbaar, zolang je naar jezelf durft te kijken. Voor de typische masculiene leiders betekent dat: stel jezelf open voor anderen en zet je team op nummer één. Het stereotype draait vaak om jezelf staande houden en macht uitstralen. Als leider mag je het lekker loslaten! Heerlijk toch?

En voor de typisch feminiene managers onder ons: Je hebt geluk! De dikgedrukte woorden in bovenstaand model zijn feminien. Grote kans dat je al een hoop benodigde eigenschappen bezit. Maar men leert een leven lang. Herken je jezelf in het feit dat je als ‘zorgzaam type’ wordt gezien? Probeer dan sterker voor je team op te komen wanneer je een plan van je team op managementniveau wilt aanpakken. Laat de plannen van je team niet afwijzen, je mag hierin echt zelfverzekerdheid laten zien. De kans is groter dat je de mogelijkheid krijgt om beoogde plannen uit te voeren. Plus, je laat hiermee zien dat zorgzaamheid juist krachtig is!