Ga naar de inhoud
  • Home
  • Vacatures
  • Werken bij
    • Werken bij NRG
    • NRG-Alumni
  • Voor opdrachtgevers
    • Onze dienstverlening
    • Beschikbare professionals
    • Vacatures plaatsen
  • ZZP’ers
  • Over NRG
  • Kennisdeling
  • Contact
  • Home
  • Vacatures
  • Werken bij
    • Werken bij NRG
    • NRG-Alumni
  • Voor opdrachtgevers
    • Onze dienstverlening
    • Beschikbare professionals
    • Vacatures plaatsen
  • ZZP’ers
  • Over NRG
  • Kennisdeling
  • Contact

Dynamische food supply chain: 4x waarom dit steeds belangrijker wordt

  • 2 november 2022
  • Categorie: Focus op expertise

Door: Evi van Meijl

Van weken met extreme droogte tot dagenlange plensbuien: de huidige druk op het klimaat leidt tot (extreme) wisselende weersomstandigheden. En dat heeft z’n weerslag op onze supply chain. Zeker wanneer je werkt in de voedselindustrie. Want voor iedere portie friet, diepgevroren verpakking groentemix of doos koeken een natuurproduct de basis. Daarom wint het inrichten van een dynamische supply chain binnen onze branche terrein. Wat deze dynamische keten inhoudt? En welke redenen ervoor zorgen dat dit steeds belangrijker wordt? Dat lees je in deze blog.

Dynamische supply chain, wat is het?

Een dynamische supply chain is een keten die op ieder moment van de dag volledig kan veranderen. In deze keten staat niks vast en plan je naar gelang de omstandigheden. Denk hierbij aan het aantal benodigde personen (aan de lijn), de aard van de werkzaamheden en middelen die je tot je beschikking hebt.

Waarom het steeds belangrijker wordt

Als Transportplanner bij aardappelverwerker Peka Kroef zie ik de behoefte aan een flexibele keten overal terug. Van het oogsten op een akker tot het afstemmen van de productiehoeveelheden. Hieronder deel ik vier redenen waarom het inrichten van een dynamische supply chain, voor de voedselindustrie, steeds belangrijker wordt.

“De productie in onze fabrieken speelt in op de hoeveelheid die onze boeren kunnen oogsten. Bij overvloeden én tekorten ben je gebaat bij een dynamische supply chain.”

dynamische food supply chain (1)

Reden 1. Onvoorspelbare opbrengst

Natuurproducten laten zich niet sturen. Zeker producten die we in de buitenlucht verbouwen. De opbrengst per perceel baseren we voor bijvoorbeeld aardappelen op monsterafnames en historische data. Echter, het blijven schattingen. Doordat het vaak om grote oppervlaktes draait, zijn onder meer de hoeveelheid regen, de mogelijkheid tot beregenen en de grondkwaliteit van invloed op de daadwerkelijke opbrengst. En laten die twee door de wisseling van het weer steeds meer fluctueren.

“De exacte opbrengst van de oogst? Dat blijft een indicatie. Zelfs een rij bomen langs de akker, waardoor er minder regen valt op het land, kan van invloed zijn op de oogstopbrengst van die strook.”

Reden 2. Alle soorten en maten

Exacte cijfers over kwaliteit en maten? Die zijn er beperkt. Het blijft grotendeels een verrassing wat er uit de grond komt. De verwerking van aardappelen hangt samen met de kwaliteit en afmetingen van ieder product. Doorgaans vind je zeven (!) verschillende maten in iedere oplegger. Daarom kijken we per verwerkingsproduct wat we nodig hebben. En ik kan je vertellen; van aardappelpuree tot aardappelschijfjes, de verwerking hiervan richten we hier uiterst efficiënt in.

dynamische food supply chain (2)

Reden 3. Grenzen van moeder natuur

Moeder natuur kent geen land- of gebiedsgrenzen, zoals wij die aanhouden. Wanneer de oogst binnen een bepaald gebied tegenvalt, zoek je een andere oplossing. De kans dat je die vindt bij de akker van de buren is klein. Zij hebben immers onder dezelfde omstandigheden hun producten verbouwd.

Daarvoor hoef je niet direct naar het buitenland. Nederland is rijk aan diverse akkerbouwgronden. Zo ligt er in Zeeland meer kleigrond en rondom Odiliapeel meer zandgrond. Beide ondergronden gaan anders om met bijvoorbeeld neerslag, waardoor je het risico op een mislukte oogst spreidt.

“Klei- en zandgrond hebben andere eigenschappen. Daardoor kan je de opbrengst van je oogst verschillen tussen Nederlandse provincies.”

Reden 4. Piekperiodes vallen samen

In de maanden augustus tot en met oktober piekt de oogst voor belangrijke Nederlandse gewassen, zoals aardappelen, maïs en uien. Aan deze natuurproducten kleeft een houdbaarheidsdatum, klaar voor de oogst betekent klaar voor verwerking. Wacht je te lang? Dan is het niet meer bruikbaar.

In deze korte periode leidt dat tot een hoge vraag naar loonwerk. Om de werkdruk aan te kunnen, draait het oogsten tot laat in de avond door. Met die kennis in het achterhoofd kun je tijdig starten met het werven van (verschillende) soorten arbeidskrachten.

Hoe speel je erop in?

De verschillende oorzaken voor een fluctuerend aanbod van grondstoffen, maakt dat je niet zeker bent van een standaard toelevering. De vraag van de fabriek kan dan helder zijn, je weet nooit precies of je aan die vraag kunt voldoen. Door in de volledige keten te zoeken naar oplossingen – van diverse akkerbouwers verspreidt over Nederland, verschillende verwerkingsopties en afstemming met de eindklant – ontstaat er flexibiliteit in de keten.

Deel

Nijmegen, Breda, Amsterdam & Zwolle

NRG-Office

Jouw carrière

  • Soorten supply chain functies
  • Interim Supply Chain Specialist
  • Demand Planner
  • Supply Chain Manager
  • FAQ

Recente vacatures

Recente berichten
  • Supply Chain Planner – Zoetermeer
  • Supply Chain Planner – Ede
  • Manager Supply Chain Planning – Oostrum
  • Junior Supply Chain Specialist – Utrecht
  • Productieplanner – Giessen

Voorwaarden

  • Interim Algemene Voorwaarden
  • WS Algemene Voorwaarden
  • Privacy statement
  • Interim Algemene Voorwaarden
  • WS Algemene Voorwaarden
  • Privacy statement

Contactgevens

Nijmegen

024 – 711 33 48
info@nrg-office.nl

Amsterdam

020 – 240 11 77
info@nrg-office.nl

Zwolle

038 – 303 16 27
info@nrg-office.nl

Breda

076 – 531 53 15
info@nrg-office.nl

Wij werken samen met:

Yor-in

Op zoek naar specialisten in een ander vakgebied? Maak kennis met ons zusterlabel Yor-in.

NRG-Office & Yor-in: 275 vakspecialisten binnen 2 bedrijven. 

Volg ons

Facebook Linkedin Youtube Instagram

NRG krijgt een 4,9 van 5 obv 81 beoordelingen

 5/5
  • Home
  • Vacatures
  • Werken bij
    • Werken bij NRG
    • NRG-Alumni
  • Voor opdrachtgevers
    • Onze dienstverlening
    • Beschikbare professionals
    • Vacatures plaatsen
  • ZZP’ers
  • Over NRG
  • Kennisdeling
  • Contact

Nijmegen
024 711 33 48

Zwolle
038 303 16 27

Amsterdam
020 240 11 77

info@nrg-office.nl

Vertel ons wat je zoekt

Deze website maakt gebruik van cookies
Op nrg-office.nl gebruiken wij analytische, functionele en marketing cookies om je een goed werkende website te kunnen bieden en om je relevante advertenties te tonen. Dit betreft ook cookies van derden die jouw internetgedrag volgen. In onze privacystatement vind je meer informatie. Door op “ACCEPTEREN” te klikken, stem je hiermee in.
ACCEPTEREN Niet ok
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non Necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Opslaan en accepteren