De Supply Chain van Refresco: het is de medewerker die het verschil maakt

Toerend langs uitgestrekte wijnstreken, op de bonnefooi bij lokale wijnboeren en wandelend door de wijnranken op het veld. Waar Supply Chain Manager Robin van Tiel in zijn vrije tijd het proces vóór het bottelen van wijnen beproeft, stuurt hij doordeweeks het supply chain team bij ’s werelds grootste bottelaar aan. Van frisdranken tot sappen en van tankwagens tot supermarktschap. Hoe Robin samen met zijn team van 45 fte dat end-to-end proces inricht? En welke uitdagingen, maar vooral kansen dat met zich meebrengt? Dat deelt hij in dit interview.

job.Title

Van receptuur tot tankwagen

Bij Refresco mogen we onszelf ’s werelds grootste onafhankelijke bottelaar van frisdranken, water, vruchtensappen en energiedranken noemen. Naast het afvullen van dranken organiseren we ook de service eromheen. Van materialen- en grondstoffeninkoop tot het adviseren over recepturen en het transporteren van het eindproduct.

Verdubbelen in de aankomende vijf jaar

’s Werelds grootste zijn én blijven, vraagt om investeren en blijven groeien. Met productielocaties reikend van Australië, Noord-Amerika, Europa tot hier in de Benelux zit die groei er al aardig in. Met onze zogenoemde buy & build strategy zoeken we steeds naar interessante overname kandidaten. Op die manier hebben we een wereldwijde dekking en vergroten we onze schaalvoordelen. Dat werkt zowel in het voordeel van de klant als van Refresco. Een bijkomend voordeel? We hebben geen last van taalbarrières omdat we de taal van de lokale klant spreken.

Hoe groter je wordt, hoe meer doorgroeikansen voor huidige collega’s er ontstaan. Door talent een volgende stap te kunnen bieden, blijven collega’s langer aan ons verbonden.
De Supply Chain van Refresco: het is de medewerker die het verschil maakt (3)

Complexere processen én functies

Bedrijven overnemen betekent andere supply chains integreren. Hierdoor zijn we steeds op zoek naar manieren om de supply chain efficiënter in te richten. Daarin is ook een stuk automatisering ons niet vreemd. Toch merk je dat door een complexere en meer dynamische markt het werk ook tijdrovender wordt. Door deze hoge mate van dynamiek is lang niet alles te automatiseren en blijft de menselijke denkkracht van groot belang.

In de aankomende vijf jaar willen we verdubbelen met behoud van wat wij belangrijk vinden. Daarvoor zetten we in op de drie pijlers: mens, duurzaamheid en operational excellence.

Mens als belangrijkste factor

In de aankomende vijf jaar willen we vanuit Refresco verdubbelen met een focus op datgene wat wij belangrijk vinden. Een van de belangrijkste factoren: onze mensen. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om mensen aan te trekken en goede mensen vast te houden. Voor de werving werken we onder meer samen met NRG-Office. Om mensen te behouden, zijn we onlangs met een binden & boeien strategie gestart. Dat begint bij het steeds beter luisteren naar onze mensen en in te spelen op hun behoeften met bijvoorbeeld trainingen, bedrijfsuitjes of een goede werkplek.

Meerwaarde in lange termijn zaken

Het supply chain team voor de Benelux bestaat uit 45 fte verspreid over verschillende locaties. Samen met deze collega’s coördineren we het volledige planningsproces voor de productielocaties binnen onze regio. Van demand- en materiaalplanning tot productieplanning en customer service. Mijn meerwaarde binnen het team – en direct mijn tip aan mensen die starten met leidinggeven – is zorgen dat je bezig blijft met de lange termijn, zeker binnen een wat groter team. Door tijd vrij te maken om continu te verbeteren en werknemerstevredenheid te verhogen, creëer je meerwaarde.

Kansen verschijnen gaandeweg

De groei van Refresco brengt kansen met zich mee. Dat zie ik binnen mijn team, maar ook voor mezelf. Iedere twee tot drie jaar kwam er steeds iets nieuws op mijn pad. Ook trainingen sluiten daar uitstekend op aan. Zo mag ik zelf bijvoorbeeld binnenkort starten met een intern Leadership Acceleration Program in een internationaal gezelschap, waarin alle Business Units van Refresco vertegenwoordigd zijn. Met de ingezette groeiambities en daarmee ook de groei van onze supply chain, komt er in de toekomst vanzelf een nieuwe uitdaging op mijn pad. Dat komt wel goed.

Mijn tip aan beginnend leidinggevenden: creëer tijd voor belangrijke zaken zoals continu verbeteren, teamontwikkeling en werknemerstevredenheid. Door jezelf voor een deel vrij te maken uit de operatie kun je meerwaarde creëren op de lange termijn.