Pakjesavond zónder kruidnoten? Dat is als een nieuw jaar zonder goede voornemens! In onze laatste syNRG editie nemen we je mee in de productie van al dat sinterklaassnoepgoed. En met wie kunnen we daarover beter in gesprek gaan dan met Bolletje. Als hulptroepen voor de sint en zijn pieten, weten zij deze piekperiode ieder jaar weer het hoofd te bieden. Met andere woorden: we nemen je mee in de keten van ‘Operatie kruidnoot’.
Een stukje geschiedenis
Bijna 40 jaar geleden begon Bolletje met de productie van kruidnoten. Daarmee startte ze op kleine schaal op één productielocatie. Al snel groeide het succes van dit snoepgoed, wat leidde tot het verplaatsen van de productie. Bolletje bracht het proces onder op de hoofdfabriek in Almelo.
De kruidnoten bleken een perfecte aanvulling op de banketproducten, die ze destijds in grote getalen maakte. Tijdens de échte productiepiek zetten ze de bakkerij in Heerde bij. Het enthousiasme waarmee Bolletje met deze producten bijdroeg aan het oer-Hollandse sinterklaasfeest werkte aanstekelijk. Het stimuleerde de creatieve geest van bakkers en alle andere collega’s.
Die creativiteit vertaalde zich naar een breed scala aan bijpassende sinterklaasproducten. Denk aan de Oud Hollandse en Friese pepernoten, speculaaspoppen, Taai Taai, Giga kruidnoten, Duonoten en Torties. Allemaal niet meer weg te denken uit het assortiment. Het grootste, en nog steeds groeiende, succes? De chocolade kruidnoten. Deze productgroep beslaat reeds 40% (!) van de totaalproductie.
Wist je dat…
Bolletje maakt voor bijna elke inwoner van Nederland een zakje kruidnoten. Dit komt neer op miljoenen kilo’s! Verdeeld over ongeveer 50 soorten kruidnoten, vind je het assortiment in nagenoeg iedere Nederlandse supermarkt.
De start van het seizoen
Wanneer het seizoen op haar einde loopt, voorziet Bolletje het machinepark van groot onderhoud. Dat doen ze zeer uitgebreid. Zo zorgen ze ervoor dat ze de start van het volgende seizoen (de eerste kruidnotenproductie) goed beginnen. Het startmoment en de ramp-up strategie bepaalt de bakkersfabrikant via verschillende scenario-analyses. Een groot deel van het jaar draaien er geen productielijnen. Tijdens de piekperiode draaien juist alle lijnen op volle toeren. Dit heeft invloed op de personeelsbezetting en opslagcapaciteit
Bijsturen op productniveau doet Bolletje gedurende het sinterklaasseizoen. Volumeachterstand is echter niet meer in te halen. Met andere woorden: achter ieder succesvol seizoen schuilt een goede voorbereiding. Het seizoen eindigt met het kritische moment van downscaling. Gebeurt dit te vroeg? Dan raken de voorraden op en hebben klanten nét voor sinterklaasavond geen kruidnoten meer in de schappen. Gebeurt het downscalen te laat? Dan zit je met overschot.
Wist je dat…
Op de productielocatie in Almelo produceert Bolletje maanden lang meer dan 2.500 kilo kruidnoten?! Daar valt niet tegenop te snoepen.
Bekijk de video 🎬
In de video volgen we Robin Boerrigter, Logistiek Manager bij Bolletje. Hij vertelt over de opstart van ‘operatie kruidnoot’. Van productontwikkeling tot capaciteitsplanning en van de inkoop van grondstoffen tot verpakking.