3x waarom Supply Chain Management wint aan relevantie

Een stoffige bedoeling die er wél voor zorgt dat alles soepel verloopt. Dat vat enigszins het verouderde beeld van Supply Chain samen. De afgelopen vijf jaar stond de wereld op z’n kop. Helemaal wat betreft de aanvoer, productie en levering van goederen. Voor de Supply Chain betekent dat, naast een heleboel uitdagingen, ook iets positiefs. Ze komen steeds centraler binnen organisaties te staan. Waarom en hoe dit is ontstaan? Daarin neem ik je mee!

Met Henk van Doremalen

job.Title

1. Cancelcultuur in productie

Sinds Covid '19 cancellen we niet enkel bekende Nederlanders, maar ook volledige productielijnen. De oorzaak? Lockdown na lockdown, met name in China, als gevolg op het uitbreken van het coronavirus. Met een sluiting van de fabrieken in het vizier krabde menig organisatie zich nog eens achter de oren. Om een productiestop voor te zijn, verhoogden verschillende bedrijven fors hun voorraden. Die tijdelijke ophoging had een boemerangeffect. Het resulteerde de afgelopen twee jaar in wereldwijde tekorten en schokken die we niet direct te boven komen.

3x waarom Supply Chain Management wint aan relevantie (1)

Chips!

Een belangrijk voorbeeld hiervan zijn chips. Niet het krakende weekendgenot in een fleurig bakje, maar de elektronische variant. In begin 2020 zagen we een (verwachte) afname in de productie van deze chips, onder meer door de fabricage van auto’s. De verwachting dat deze daling verder doorzette, bleek niet te kloppen. Toen de vraag onverwachts en snel toenam, kon de Supply Chain het niet bijbenen. In de huidige markt (2022) zorgt dat voor tekorten. Wat de consument ervan merkt? De prijs van vrijwel ieder product waar een elektronische chip in is verwerkt, is gestegen.

Verreikende gevolgen

Een van de belangrijkste chipsfabrikanten speelt hierop in. Zij investeren miljarden om de productie naar Europa te halen. Om op die manier toekomstige Supply Chain storingen beter het hoofd te kunnen bieden. Simpelweg door de productie dichter naar haar afzetmarkten te halen.

2. Verstopte leidingen

The gift that keeps on giving: de Ever Given. Ken je ‘m nog? Het schip wat begin 2021 ruim een week het Suezkanaal in Egypte blokkeerde. De belangrijkste handelsroute richting Europa stond hierdoor een tijdje in de wachtstand. En leidde tot verlate leveringen en droogvallende voorraden. Zeker bij organisaties die vertrouwden op een just in time (JIT) levering.

Logistieke kansen

Wat het ons leerde? Het is belangrijk dat de Supply Chain tegen een stootje kan. Zeker wanneer je goederen klaarstaan voor distributie. De logistieke uitdagingen verdwijnen nog niet bij het inladen en lossen van het gereed product. Door de platlegging van de scheepsvracht dwong het bedrijven eveneens hun logistiek onder de loep te nemen.

3x waarom Supply Chain Management wint aan relevantie (2)

3. Oorlogsstromen

Met alle strubbelingen rondom Covid ’19 nog vers in het geheugen, diende een volgende gebeurtenis zich aan. De oorlog in Oekraïne. Vrijwel direct bij het begin schoten de graanprijzen omhoog. Nog niet eerder bleek zo duidelijk dat de ‘graanschuur van de wereld’ onder vuur lag. Logischerwijs steeg de prijs van voedsel en dranken. Maar ook biologische lijm, om bijvoorbeeld dozen aan elkaar te plakken, maken we van graansubstanties. Het zijn dit soort (voor velen) onverwachte verwerkingen van granen, waar ook veel bedrijven mee te maken krijgen.

Sancties & boycots

Om te laten zien dat overheden (kort door de bocht) zich niet identificeren met de acties van Rusland, leggen ze sancties op. Waaronder het verbieden van import op volledige producten uit Rusland. Ook bedrijven denken na over de invloed van de oorlog op hun organisatie . Van het beschermen van hun personeel tot het voorkomen van imagoschade. Het vaststellen van productie- en distributiestromen is belangrijker dan ooit. Want hoe zorg je ervoor dat jouw goederen niet in Rusland belanden? Wat doe je met voorraden waar je niet bij kunt? En waar vind je een distributeur die de laatste goederenuitwisselingen nog wil vervoeren?

Conclusie

Al deze uitdagingen op een rij maken één ding heel duidelijk: een goede relatie met partners is key. Je kiest niet meer alleen voor de goedkoopste of snelste aanbieder van een grondstof, halffabricaat of vervoerder. Het draait des te meer om de borging van een continue doorstroom van de keten. Een voorbeeld daarvan is het kiezen van partners in verschillende regio’s. Een stukje risicospreiding als het ware.

Verschuiving door aandacht

Binnen bedrijven, maar zeker ook in de media, was Supply Chain eerder niet zo’n hot topic. De recente ontwikkelingen en aandacht zorgen voor een wezenlijke verschuiving van ‘onze afdeling’ naar een centrale plek binnen organisaties.